Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

A Hungarian Wine Summit szakmai napján jártunk

A Magyar Bormarketing Ügynökség által április 21-25. között megrendezésre kerülő Hungarian Wine Summit szakmai napján a Millenárison gyűlt össze közel száz résztvevő, hogy megismerkedjen a hazai kiállítók boraival. 
A Hungarian Wine Summit szakmai napján jártunk
Az eseményen olyan boros szaktekintélyek vettek részt, mint Elizabeth Gabay MW, Caroline Gilby MW, Rose Murray Brown MW, Lengyelország első Master of Wine-ja, Wojciech Bońkowski, John Szabo Master Sommelier valamint számos borkereskedő, borszakíró. A rendezvény célja az volt, hogy összekösse a hazai borászatokat a külföldi kereskedőkkel, és az üzleti kapcsolatépítésre is lehetőséget teremtsen.
A Hungarian Wine Summit szakmai napján jártunk
Rókusfalvy Pál bormarketingért felelős kormánybiztos megnyitója után elismert előadópárosok tartottak mesterkurzusokat a vendégeknek többféle témában. A kurzusok során a magyar borok színe-javával ismerkedhettek meg a résztvevők. Magyarország szőlészeti örökségéről Dr. Mészáros Gabriella, dip WSET, nemzetközi bortanácsadó, borszakíró és Horkay András, dip WSET, a Central European Wine Institute (CEWI) alapítója és igazgatója mesélt az egybegyűlteknek. Továbbá díjnyertes, nemzetközileg is elismert borokon keresztül mutatták be Magyarország zászlóshajó fajtáit, régióit és borstílusait.
A Hungarian Wine Summit szakmai napján jártunk
Kóstolt borok az ALL STARS The Winemaking Excellence of Hungary mesterkurzuson:

 

Sauska Magnum Brut NV Tokaj
Balassa Szent Tamás Furmint 2021
Figula Köves 2022
Bock Villányi Franc Essencia 2020
St. Andrea Agapé Nagy-Eged-hegy dűlő Egri Bikavér Grand Superior 2018
Royal Tokaji Szent Tamás Aszú 6 puttonyos 2017
A következő mesterkurzuson Mészáros László, a Disznókő Szőlőbirtok igazgatója és Dr. Molnár Péter, a Tokaji Egyetem Szőlészeti és Borászati ​​Intézetének vezetője adott mélyreható ismereteket Tokaj örökségéről, a tokaji borok sokszínűségéről, az analitikai paraméterekről a késői szüretelésű édes borok, a tokaji szamorodni, valamint az 5 és 6 puttonyos aszúk esetében, az aszú készítési technológiáról, a szabályozásról. Olyan kiválóságokat kóstolhattunk az előadás alatt, mint a Béres Tokaji Magita Cuvée 2019, a Holdvölgy Eloquence 2012, Royal 5 puttonyos Tokaji Aszú 2017, a Disznókő 5 puttonyos Tokaji Aszú 2014, a Patricius 6 puttonyos Tokaji Aszú 2017, a Hétszőlő 6 puttonyos Tokaji Aszú 2017 és a sor végére egy felejthetetlen eszencia is került, a Grand Tokaj 2013-as tétele.
Vulkanikus borok címmel tartott előadást John Szabo Master Sommelier és Robert Gilvesy, a Szent György-hegyi Gilvesy borászat tulajdonosa, borász és építészmérnök. John Szabo a vulkanikus borok világszerte elismert szaktekintélye. Kettejük dinamikus, vicces előadásában megtudtuk, mit szeret a szőlő a vulkanikus talajban, melyek hazánk vulkanikus szőlőterületei, és milyen lehetőségek rejlenek abban, ha a magyar bormarketinget a vulkanikus borok témájára építenénk fel. A Balaton régió vulkanikus borait a Szászi Borászat 2022-es Rókaluk Olaszrizlingje, a Gilvesy Borászat 2022-es George cuvée-je, valamint a Tornai Pincészet 2019-es Grófi Hárslevelűje képviselte. Az Egri borvidékről a Gál Tibor Borászat 2021-es Pajados Bikavére került bemutatásra, Tokajról pedig Orosz Gábor 2016-os Betsek dűlő Tokaji Furmintja, valamint a Grand Tokaj Borászat 2017-es 5 puttonyos Aszúja.
A Hungarian Wine Summit szakmai napján jártunk
További mesterkurzusok a Hungarian Wine Summit szakmai napján:
Red Wines on the Red Carpet – Expressions of Kékfrankos and Bikavér
Sparkling Stars – Traditional Method Sparkling Wines on the Rise
Only in Hungary – Exploring Hungary’s Native and Adopted Grape Varieties
Rebel Yell – Young Winemakers with a Revolutionary Approach
Natural Harmony – Sustainable Winemaking in Hungary
Everyday Local Heroes – Easy drinking, Affordable and Palate-pleasing Wines
 A színvonalas és tartalmas mesterkurzusok után egy kóstoló zóna és ’B2B matchmaking aréna’ segítette a borászok és az importőrök egymásra találását, kapcsolatépítését. A látogatók mind a hat borrégió boraival megismerkedhettek. Az esemény így lehetővé tette a szakmai párbeszédet, az üzleti együttműködések előmozdítását.
A Hungarian Wine Summit szakmai napján jártunk
Az érdeklődő borpiaci szereplők számára a szakmai nap után 3 napos túrák kezdődtek Magyarország külföldi piacok számára kiemelkedően fontos borvidékein, így a résztvevők személyesen is megtapasztalhatják a magyar borászok vendégszeretetét.
agrotrend.hu/www.boraszportal.hu
Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés