Hírek

Jelentős károkat okozott Somogyban a viharos időjárás és a jégeső

Jelentős károkat okozott a somogyi ültetvényekben és a szántóföldeken a kedd esti viharos időjárás és a jégeső – közölte a megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal főigazgatója

Létrehozva:

|

Varga Gábor szerint az előzetes adatok alapján több száz gazdálkodó területét érintő számottevő hozamkieséssel kell számolni. A legnagyobb mértékű veszteségeket Inke, Segesd, Ötvöskónyi, Kutas, Szabás, Nagykorpád, Kisbajom, Homokszentgyörgy, Lad és Patosfa térségében regisztrálták – mondta a főigazgató.
    
Beszámolt arról, hogy folyamatosan mérik fel a károkat, az összesítéssel várhatóan 5-10 napon belül végeznek. Ekkor derül ki, hogy mely növénykultúrák és ültetvények milyen mértékű károsodást szenvedtek – mondta Varga Gábor.
   
Hozzátette: annyi már most bizonyos, hogy például Segesd és Ötvöskónyi térségében szinte teljes egészében letarolta a jég a növénykultúrákat.
   
A főigazgató szerint a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium sürgősséggel kezdeményezi a nemzeti kárenyhítésről szóló törvény módosítását azért, hogy a gazdálkodók a fagy-, az aszály és a belvízkárok mellett jogosulttá válhassanak a jégkár okozta veszteségek kompenzálására is. Ezért rendkívül fontos, hogy a termelők a káresemény bekövetkeztétől számított 10 napon belül jelentsék a jégkárokat a hivatalnak – hangsúlyozta Varga Gábor.
   
A főigazgató kitért arra is, hogy a keddi vihar miatt megyeszerte megtorpant az őszi árpa aratása, melyet hétfőn kezdtek el. Somogy megyében a nyári kampánymunka során több mint 106 ezer hektárról kell betakarítani a szemtermést, melynek összmennyisége várhatóan meghaladja a 400 ezer tonnát.

Forrás: MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook