Hírek

Mexikóban, 8700 éve kezdték a kukorica termesztését

Az első kukoricaültetvények legalább 8700 évvel ezelőtt jelentek meg Mexikóban, az eddigi feltételezésekhez képest 1200 évvel korábban és nem is Panamában, ahogyan mostanáig gondolták

Létrehozva:

|

A Temple Egyetem és az amerikai Smithsonian Intézet Nemzeti Természettudományi Múzeumának kutatásai arra is fényt derítettek, hogy kukoricát az alacsonyan fekvő területeken kezdték termeszteni, nem pedig a magaslatokon, ahogy eddig hitték.
   

A kukorica egy nagy méretű, vadon élő cserjéből, a vadkukoricából (teosinte) származik, amelynek öt faja létezik Mexikóban, Guatemalában és Nicaraguában. A közép-amerikai országok egyik fő táplálékát jelentő kukoricához legközelebb a közép-mexikói régióban található Balsas-folyó területén termő faj (Balsas teosinte) áll. A szelíd kukoricafaj eredetének keresése közben a kukorica őrlésére szolgáló régi szerszámokat is találtak és egy másik növényfaj, a trópusi tüskéstök (Sechium edule) maradványait is, ami azt bizonyítja, hogy mindkét fajt közel 9000 éve fogyasztják errefelé – közölte Dolores Piperno, a Smithsonian kutatója.
   

A kutatók tavak üledékében szenet és pollent találtak, ami azt bizonyítja, hogy e növények termesztéséhez erdőterületeket tisztítottak meg. Kukoricakeményítőt is találtak sok, itt felszínre került szerszám repedéseiben – mutatott rá Anthony Ranere, a pennsylvaniai Temple Egyetem kutatója.
   

Sokáig vita folyt a kukoricatermesztés kezdeteinek idejéről és helyéről, és eközben soha nem kutatták a Balsas-folyó vidékét, ahol most előkerültek a vadkukorica maradványai.

Forrás: MTI

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook