Hírek

Zeller és zöldpaprika Alzheimer-kór ellen

Több kutatócsoport vizsgálatai igazolták, hogy súlyos ideggyógyászati betegségek kifejlődését gátolhatják olyan anyagok, amelyek a zellerben és a zöldpaprikában bőségesen találhatók. A Cedars-Sinai Medical Center munkatársai remélik, hogy a növényi alapanyagokból gyógyszerek is készülhetnek a jövőben.

Létrehozva:

|

Mi a közös a zellerben, a zöldpaprikában és a kamillában ? Mindegyik tartalmaz gyulladáscsökkentőket, például luteolint, amely a legújabb kutatások szerint segíthet a súlyos ideggyógyászati betegségekben szenvedőkön.

A gyulladásos folyamatok szervezetünk működésében fontos szerepet játszanak: az immunválasz részeként elősegíthetik a gyógyulást, másfelől viszont kiváltói az érelmeszesedésnek, így súlyos idegrendszeri betegségek létrejöttében közreműködnek.

Egy amerikai kutatócsoport egereket tanulmányozott, amelyek géntorzulás miatt az emberi Alzheimer-kórnak megfelelő tüneteket mutattak. A luteolin és a diozmin nevű növényi flavonoidok hatását vizsgálták rajtuk.

Mindkét anyag csökkentette az amiloid-béta elnevezésű fehérje szintjét, ami az Alzheimer-kóros emberek agyában megjelenő ragacsos lerakódásokat képezi. A munkacsoport reméli, hogy ezekből a növényi flavonoidokból a gyógyszeripar tisztított formában előállíthat olyan gyógyszereket, amelyek segíthethetnek a betegeken. Becslések szerint az Egyesült Államokban ötmilliónál is több embert sújt az Alzheimer-kór.

A luteolin kedvező hatását idegrendszeri sejteken is vizsgálták, mégpedig sikerrel.

Forrás: MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook