Hírek

Szent György-napi borünnep Szekszárdon

Jeles napot, "a szőlő jövését", az új hajtást ünnepelték a szekszárdiak a hagyományos Szent György-napi borünnepen csütörtökön, amikor értékelték az elmúlt évjárat tapasztalatait és kihirdették a VIII. Szekszárdi Borvidéki Borverseny eredményeit.

Létrehozva:

|

Módos Ernő borász, az Alisca Borrend Nagymestere a 2007-es évjáratról szólva úgy fogalmazott: jellemzője a rendkívül magas cukortartalom, különleges, egyedi beltartalmi értékekkel, ami veszélyeket is hordozott magában, nem minden termelő tudott élni vele.

A napi átlaghőmérsékletet meghaladó "hőségnapok", amelyekből tavaly a szokásos 6-8 helyett 24 volt, kedveztek a vörösboroknak, jó színanyagú, testes, nehéz borokat eredményeztek, azonban az első sajtoláskor kijövő must 18-20 fokos értéke megtéveszthette a gazdát, ha nem számolt azzal, hogy az erjedés során a további cukoroldódás megváltoztathatja a bor struktúráját – mondta.

A borverseny eredményét ismertetve elmondta: 178 borminta érkezett, amelyek értékelésére Soprontól Villányig jeles bírálókat kértek fel, s a százpontos bírálati rendszer bevezetésével sikerült árnyaltabb, objektívabb értékelést megvalósítani.

Az idei borvidéki borverseny legrangosabb díjait a Takler Pince Kft. vitte el, a palackos borok kategóriájának Nagy Aranyát 94,9 ponttal a 2006-os évjáratú bikavére nyerte, amely egyúttal a Legjobb Bikavér címét is megkapta, a hordós borok kategóriájában pedig a 2006-os évjáratú merlot barrique 96,4 pontos, Nagy Arany érmes bora a Legjobb Vörösbor lett. Szintén Nagy Aranyat nyert a 2006-os évjáratú cabernet franc barrique 96,3 pontos borával.

A hordós borok kategóriájában Nagy Aranyra értékelték még a bírálók a Tringa Borpince 2007-es évjáratú merlot-ját.

A Legjobb Kadarka címét a Remete Bor Kft. 2006-os évjáratú kadarkája, a Legjobb Kékfrankos díját pedig a Mészáros Borház 2006-os kékfrankos barrique-ja kapta.

Forrás: MTI

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook