Hírek

Újra evahatáridő közeleg

Hétfőig kell átutalniuk az evás vállalkozásoknak és egyéni vállalkozóknak az első negyedévi evaelőleget, mivel az eredeti határidő szombatra esik.

Létrehozva:

|

Tavaly év végén az adóhatóság adatai szerint 101 ezer evás vállalkozás volt, vagyis legalább ennyien biztosan megkezdték evásként az idei évet – kérdés, hányan zárják majd így. Az evások között több a társas vállalkozás (53,6 ezer), mint az egyéni vállalkozó (47,3 ezer), mellettük pedig mutatóba akad negyven magánszemély is, akik az eva szabályai szerint adóznak.

Tavaly az evások az első negyedévben 28,4 milliárd forint előleget fizettek be a költségvetésbe. Az államkincstár adatai azt mutatják, hogy általában az első negyedév hozza a legkevesebb és a negyedik negyedév a legnagyobb adóelőleg-befizetést. Az eva fennállása óta bevezetett átalakítások nem befolyásolták lényegesen az adóalanyok számát, még az adómérték 15-ről 25 százalékra emelése sem tántorított el tömegeket.

Megszabadulnak viszont az evások a fordított adózás problémájától. Az év elején úgy tűnt, hogy a fordított adózás rendszere jelentősen befolyásolja majd az evások életét, bizonyos esetekben ugyanis áfaalanyokká váltak volna – amikor fordított adózásra kötelezett vállalkozással kötöttek megállapodást, például takarítást rendeltek meg. Ebben az esetben ugyanis a nettó áron kiállított számla befogadását követően meg kellett volna fizetniük az áfát az éves bevallásukban.

Májustól viszont ez megszűnik – praktikusan, hiszen csak az építési beruházások maradnak a fordítottáfa-körben, vagyis akkor áll fenn az evások áfafizetési kötelezettsége, ha székhelybővítést vagy telephelyépítést rendelnek. Ami pedig az első négy hónapban befogadott számlákat illeti, a fordított adózás hatálya alá tartozó számlák után meg kell majd fizetniük az áfát a bevallásuk benyújtásával együtt. 

Forrás: Napi Gazdaság

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook