Hírek

Óvatosan már ébresztőt fújhatunk a gyepnek

Ahogy egyre melegebbre fordul az idő, növekedésnek indul a fű is. A melegben lassan ébredeznek a növények, a hó nyomásától megszabadult gyep sok helyütt sárga, száraz, kopott. Kevés munkával segíteni lehet a halódó fűcsomókon.

Létrehozva:

|

Ha közelebb hajolnak a fűcsomókhoz, láthatják, hogy középről apró, vékony, világoszöld szálak tömege már előtör. Azért is nem szabad ilyenkor erősen gereblyézni, mert megsebzik a sarjakat. Bármennyire is kellemes az idő, még április közepéig nem érdemes elővenni a fűnyírót, és akkor is csak a friss növedék végét szabad a legmagasabb fokozatra állított géppel levágni.

Nem tud zöld ágra vergődni növényével? Kérjen segítséget a szerzőtől!
czaunerp@nepszabadsag.hu vagy www.kertesz.nolblog.hu

A gyepet táplálni is kell. A most esedékes tavaszi indító trágyázás után a második műtrágyázás ideje június. Lehetőleg ne száraz időben szórják ki a négyzetméterenként 5-8 deka ammónium-szulfátot. Kaphatók tartós hatású, lassan bomló kombinált műtrágyák is. Ezek a környezetet is jobban kímélik, mint a talajban gyorsan mozgó egyszerű vegyületek. A növénynek a hatóanyagot szabályozottan átadó granulátumot egy félig áteresztő gyanta- vagy műanyag burok veszi körül, amely a hőmérséklet és a gyökérsavak hatására engedi ki közel optimális mennyiségben és összetételben a tápanyagokat.

Sok levélírónk panaszolta, hogy a kert árnyékos, hűvös részein megjelentek a zuzmók, mohák is. Az ilyen gyep nagy bajban van. Ezek levélszerű, felfelé kunkorodó, színüket a nedvességtől változtató levélkéi a kevés tápanyagot, pangó vizet és tartós árnyékot jelzik. Ellenük is hatékonyak a vastartalmú mohairtó műtrágyák, de visszatértüket csak a gazdagabb gyeptáplálással lehet elkerülni. Szellőztetéssel és az öntözés visszafogásával is lehet csökkenteni a mohák, zuzmók életkedvét.

A gyep rendszeres lakói a gombák. Ahogy melegszik az idő, már megjelennek. Az alacsonyra állított fűnyíró majd elbír velük. Ha viszont rendszeresen visszatérnek, és környezetükben elhal a fű, akkor ásónyomnyi mélyen ki kell cserélni a talajt, mert a gomba szaporító szövetei újranevelik a talaj feletti gombarészeket.

Tavaszi határidőnapló

Már nem lehet sokáig halogatni a házi palántanevelést. Nemcsak az üzletekben lehet különböző egynyáriak vagy haszonnövények magjára szert tenni, az interneten is találhatók magküldő társaságok, de egyik levélírónk, Eszes Zoltán (3250 Pétervására, Hunyadi u. 12.) például azt ajánlotta, hogy felbélyegzett válaszborítékos megkeresésre ingyen küld egy-egy adag Schott-féle lugasparadicsom-magot. Elmondása szerint a kertben és erkélyen is bőven terem.

A legnagyobb sikerrel őszszel és tavasszal lehet gyepet telepíteni. Gyepet magvetéssel ősszel vagy tavasszal lehet a legsikeresebben telepíteni. A növényélet szempontjából bonyolultabb, a kertész számára egyszerűbb munka a fűvetés. Először ki kell választani a megfelelő fűmagot. Két fő fűmagkeveréket árulnak: a sport állítólag jobban bírja a tartós igénybevételt, a golf viszont szebb gyepet eredményez. Egy átlagos kertbe a golf ajánlható, az esetleges kopásokat azonban pótolni kell. Az árnyékos helyekre pedig érdemes árnyék (shadow) magot vetni. Ez legalább háromszor drágább, mint a napos helyre valók, de megéri.

A friss vetés számára a legkedvezőbb, ha porhanyós és – 5-8 százalék nitrogént, 10-15 százalék foszfort és 20-25 százalék káliumot tartalmazó – műtrágyával feltöltött, gyommentes talajba kerül. Közvetlen a vetés előtt a talajt teljesen el kell simítani. Erre vannak speciális szerszámok is, de egy amatőr kertész csak a pénzét pazarolja, ha ilyenre költ. Elég egy kétágú falétrára kötelet kötni, s ezt ügyesen keresztülhúzni a leendő gyep területén. Ezt követően kell a fűmag ágyát elkészíteni.

Ehhez a célszerszám helyett alkalmas eszköz egy másfél-két méteres keskeny léc, amelybe ötcentinként szöget kell verni úgy, hogy ebből legalább két centi – mint a gereblye fogai – kilógjon. A primitív szerkezetet egy partvisnyélre kell stabilan erősíteni, és egymásra keresztirányban kell a vetésre váró földön húzni. A kialakult négyzethálóra lehet vetni a fűmagot. Ennek befejeztével a szöges keresztfa fordított, sima oldalával elegyengethető a talaj.

Nem kell hozzá sok ügyesség, az egyszerű boronálás hatására a négyzetháló egymástól öt centiméterre lévő találkozási pontjain a kellő mélységben találnak fészket a néhány darabból álló fűmagcsomók. Ezzel a módszerrel a 100 négyzetméterre ajánlott 3 kilós fűmagadag töredékére csökkenthető.

Az 5×5 centiméteres kötésben földbe került fű nem lesz ritkás, egy-egy fészekbe több mag is kerül, s amint a fű bokrosodni kezd, rövidesen betölti a teljes területet. Az esetleges hiány egyszerű tavaszi felülvetéssel pótolható.

A vetés után hengerelni kell, hogy a levegőt kiszorítsák a laza talajból. Ha nincs henger, akkor a családtagokat kell egy kis topogásra aktivizálni.

Forrás: Népszabadság –  Czauner Péter

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook