Hírek

Növényvédő szerek uniós statisztikájáról Strasbourgban

Kedd éjszaka tárgyalta az Európai Parlament Bart Staes belga, zöldpárti képviselő növényvédő szerekre vonatkozó statisztikákról szóló jelentését.

Létrehozva:

|

A vitában felszólaló Olajos Péter szerint összevethető és uniós szinten harmonizáló statisztikákra van szükség az emberi egészségre és a környezetre káros hatást gyakorló – különböző élősködők és kártevők elleni – növényvédő szerekről, de a nem mezőgazdasági célra használt növényvédő szereket is be kell vonni a statisztikák látókörébe.

A képviselő úgy vélte az emberekre különösen veszélyes növényvédő szereket ki kell vonni a forgalomból, és jelentősen csökkenteni kell a vegyi anyagok e célra történő felhasználását.

Olajos hangsúlyozta, nem a felhasználók, a mezőgazdasági üzemek terheit kívánják növelni, nem ez a céljuk. Sőt. A politikus a nem mezőgazdasági célú növényirtó szerek szabályozására és statisztikáira is nagyobb figyelmet fordítana. Erre példaként a vasúti sínek melletti kő zúzalék permetezését említette, amelyre az Európai Unió 213 000 km hosszú vasúthálózatán 900 000 liter vegyszert locsolnak szét évente és ami az esővízzel bekerül a felszín alatti és feletti vízkészletekbe.

Az MDF-es képviselő javasolta, hogy a most tárgyalt jelentést kezeljék együtt a Christa Klass néppárti képviselő által jegyzett a növényvédő szerek fenntartható felhasználásáról szóló keretirányelvvel, az Irena Belohorská által a peszticidek fenntartható használatáról írt tematikus stratégiával, valamint a növényvédő szerek forgalomba hozataláról szóló rendelettel, melyben Hiltrud Breyer jelölte ki a fenntartható növényvédő szer használat jövőjének irányát.

Kiadó: Olajos Péter Európai Parlamenti Képviselő

Forrás: OS/MTI

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook