Hírek

Gyenge termést hoztak a kapás növények Jász-Nagykun-Szolnok megyében

A tervezettnél kevesebb területről, várhatóan az átlagosnál később és gyengébb termést takarítanak be idén a Jász-Nagykun-Szolnok megyei kukorica- és napraforgóföldeken.

Létrehozva:

|

    Közölte a helyi Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal földművelésügyi igazgatója kedden.

    Kiss Róbert emlékeztetett: szeptemberben folytatódott a megyében az egész évre jellemző csapadékos időjárás. Ebben a hónapban eddig 100-150 milliméter eső hullott az Alföldnek ezen a részén. A szokásosnál több csapadék következtében a sok helyen rendkívül átázott talaj jelentősen hátráltatja az őszi talajelőkészítési munkák elvégzését, illetve a még aratásra váró szántóföldi növények betakarítását.

    Ismertette: a napraforgó tervezett vetésterülete 78.408 hektár volt a tavaszi időszakban, ám a vidéket akkoriban sújtó belvizek miatt ebből csak 58.615 hektárt sikerült bevetniük a gazdáknak. Hasonló okból később 4.164 hektáron pusztult ki a sarjadó napraforgó, így a megyében jelenleg 54.451 hektárnyi a növény teljes termőterülete. A parcellák állapota azonban a vetési idők szélsőséges szóródása miatt jelenős eltéréseket mutat: akadnak helyek, ahol a napraforgó alig néhány hete virágozott el. Az átlagosnál hűvösebb, csapadékosabb ősz is hátráltatja az érési folyamatot. Ennek eredményeként az eddig betakarított bő 21 ezer hektáron a termésátlag mindössze hektáronként 1,9 tonna.

    A szemeskukorica hasonló képet mutat: tervezett vetésterülete 2010-ben 46.018 hektár volt, amelyből végül mintegy 32.160 hektár valósult meg. A belvíz miatt ennek nagyjából az egytizede pusztult ki, ám emellett jelentős a besilózott területek nagysága is. A termést adó szemeskukorica-terület 28.180 hektár maradt, amelyből alig kétezer hektárt takarítottak be eddig a termelők. Az átlagosan 4,2 tonnás termés ez esetben is jóval alulmúlja az elvárható hektáronkénti 6-7 tonnát. Ráadásul a folyamatos esőzések a szemek víztartalmának kellő mértékű csökkenését is akadályozzák, így a későbbi szárítási költségek várhatóan újabb többletterhet rónak majd a gazdákra – vélekedett a szakember.

    Az őszi vetésű növények magágy-előkészítése szintén  vontatottan halad – tájékoztatott Kiss Róbert. A tervezett 170.150 hektárból eddig 69 ezer hektáron végezték el ezt a munkát a gazdálkodók, míg az őszi mélyszántás a teljes terület 142.110 hektárjához képest 24.367 hektáron fejeződött be. őszi káposztarepcéből 18.357 hektáron, (a tervezett terület 20.635 hektár), őszi árpából a tervezett 18 ezerből mindössze 2 ezer hektáron, őszi búzából pedig a tervezett 123.065 hektárnak ugyancsak töredékén: 2.682 hektáron kerültek földbe a magok – közölte a földművelésügyi igazgató.

Forrás: MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook