Hírek

KSH – reprezentatív gyümölcsültetvény – összeírás

Az alma-, a körte-, az őszi- és a kajszibarack ültetvények száma 2001-hez képest – a tavaly év közepén uniós normák szerint végzett reprezentatív gyümölcsültetvény-összeírás – előzetesen összesített adatai szerint csökkent.

Létrehozva:

|

Mindez abból az összegzésből tűnik ki, amelyet a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden tett közzé. A reprezentatív gyümölcs-összeírást a szakemberek az EU-követelményeknek megfelelően négy gyümölcsfajta esetében, az almánál, a körténél, az őszibaracknál és a kajszibaracknál végezték el. Ezek a gyümölcsfajták teszik ki ugyanis az uniós gyümölcsforgalom döntő hányadát.

Az összeírás adatai szerint az ültetvények bruttó területe az alma esetében 15 százalékkal csökkent 2001-hez képest és valamivel 35 ezer hektár alatt marad. A körténél az ültetvényterület mintegy 28 százalékkal nagyobb az előző felmérésben regisztrált területnél és megközelíti a 2.900 hektárt. A kajszibaracknál valamivel több, mint 5.200 hektárt kitevő terület több mint 13 százalékkal kisebb a 2001-ben regisztráltnál. A Magyarországon lévő őszibarackosok területe nem éri el az 5.800 hektárt, ami 22 százalékkal kisebb az előző felmérésben mért adatnál.

Az ültetvények száma a 2001. évihez képest 2007-ben az alma estében háromnegyedére, az őszibarack esetében kétharmadára, a körténél és a kajszibaracknál pedig négyötödére csökkent.

Az átlagos ültetvényméret az almásoknál 2,08 hektárról 2,39 hektárra, a körtések esetében 2,01 hektárról 3,18 hektárra, a kajszibarackosoknál 2,43 hektárról 2,66 hektárra, az őszibarackosok esetében pedig 1,24 hektárról 1,46 hektárra növekedett.

Az átlagos ültetvény-méret növekedése mellett mind a négy gyümölcsfajtára jellemzően csökkent a kisméretű – az egy hektárnál kisebb -, és az igen nagy méretű – 25 hektárnál nagyobb – ültetvények összes területe.

Az ültetvények kor szerinti összetételét a 24 évnél idősebb ültetvények területének és arányának csökkenése jellemzi. Ez az arány az almánál és a körténél megközelíti a 40 százalékot, míg a kajszi- és az őszibaracknál csak 15 százalék körüli hányadot tesz ki.

Az alma-, a körte- és az őszibarack-ültetvények területének alig több, mint egynegyede öntözhető, 2007-ben 17-21 százalékát öntözték. A kajszibaracknál ugyanezek az arányok 16 illetve 10 százalékot tettek ki.

Az ültetvények állapota – kondíciója – mind a négy növényfajtánál 50 százalékot meghaladóan jónak, 13-21 százalékban pedig gyengének minősíthető a szakemberek szerint.

Az összeírást a KSH szegedi igazgatósága koordinálta és végeztette el mintegy 80 összeíróval. Végh Zoltán igazgató korábban az MTI-nek elmondta: az összeírás költsége mintegy 82 millió forint. (Ezt az összeget a KSH saját költségvetéséből fedezte.)

Az összeírásban regisztrált terület nagysága mintegy 49 ezer hektárt tett ki. A gyümölcsösök összterülete Magyarországon a 2001-es KSH összeírás szerint 89.934 hektár volt.

Forrás: MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook