Hírek

Az első meggyfesztivál Pándon

Nagy a készülődés Pándon, ahol szombaton rendezik meg az első meggyfesztivált, gazdag gasztronómiai és kulturális programot kínálva a látogatóknak.

Létrehozva:

|

A Pest megyei falu vezetése az utóbbi években ismerte fel, hogy a messze földön híres pándi meggy meghozhatja a helybélieknek is a felemelkedést. Ezért meggyfaültetési akciót szervezetek, ennek keretében eddig 150 facsemetét, ősszel további 300 fiatal pándimeggyfát ültetnek a falu utcáiba, hogy a nyár elején ide látogatók kedvükre lakmározhassanak majd e gyümölcsből.

A tervek szerint a termés feldolgozására konyakosmeggyüzem is létesül, amivel munkaalkalomhoz juthatnak a helybéliek – mondta el az MTI-nek Hugyák Zoltánné polgármester.

Az első meggyfesztivál lázba hozta az itt élőket, a falu apraja-nagyja a jeles napra készül. Eddig több mint harmincan neveztek be a meggyeslepénysütő, és húszan a meggyes ételeket főző versenyre. Minden háziasszonynak van titkos, csalhatatlanul a legfinomabb pitét varázsolni képes receptje, aminek alapján előrukkolhat majd a művelődési ház előtt zajló megméretésen.

A főzőversenyen a főtt csirkehússal dúsított, tejszínes pándimeggyleves, a sültekhez passzított meggyszósz viheti el a pálmát, de sikere lehet a csokis-meggyes lekvárnak és Zila László mestercukrász ez alkalomra készülő óriás meggytortájának is – mondta a polgármester.

Szomjan sem maradhat senki a fesztiválon, mert itt kínálgatják majd az ország legnagyobb meggyfröccsét, a 230 literes pohárban, jégben hűtött meggybor-szóda egyveleget. Az evés-ivás mellett egész nap népi táncosok, fúvósok szórakoztatják a publikumot, lesz kirakodóvásár, este pedig utcabálon perdülhet táncra a sokadalom.

A különösen finom, nagyszemű meggyfajta amúgy nem a faluról, hanem egy debreceni illetőségű, bizonyos Pánd nevű huszárhadnagyról kapta a nevét, aki a 19. században Szilassy György itteni földbirtokos gyümölcsösében végzett sikeres növénynemesítési munkát. (A gróf felesége volt az első magyar orvosnő, a zürichi egyetemen diplomát szerző Hugonnai Vilma.)

Forrás: MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook