Hírek

Bokros teendők

Kaján vigyorú kerti törpét, hanyagul falnak támasztott talicskát, házilag összekalapált sufnit biztos nem talál majd a Jól tervezett kiskertek címmel most megjelent kötetben az olvasó. Rendet, harmóniát, sziporkázó ötletet annál inkább.

Létrehozva:

|

A "kicsi, olykor lehetetlen alakú, de értékes kertek tulajainak" címzett munka 140 kert méretarányos alaprajzát, perspektivikus ábráját katalogizálja, a végeredményt illusztráló fényképek társaságában. Az angol kertálmodó irodák munkáiból szemezgető összeállítás bebizonyítja: nincs reménytelen alakú, méretű és fekvésű kert. Nadrágszíjtelekből, zsebkendőnyi területből, vagy éppen szélfútta prériből éppúgy minioázist varázsolhat a szakember.

Számukra kétféle embertípus létezik: az ültető mániás kertész és a kőkertész – mint például a világjáró nyugdíjas, az agglegény, a megfáradt sokgyerekes szülő -, aki köszöni, a kerttel járó macerákból nem kér, mindössze élvezni szeretné előnyeit. A profiljuk után elnevezett kertek leírásai között bogarászva az ember fejet hajt a tervezők előtt: akik egy varázsló magabiztosságával oldják meg a legfaramucibb kéréseket is.

Legyen szó akár a versailles-i kastély buxusterhes, márványpados kertjének tetőváltozatáról, fénykép mániákus fotókiállítás-kertjéről, egzotikus utazásokról hazatértek távol-keleti, marokkói oázisairól, kórház szülészeti osztályának pihenőjéről. A megrendelő életmódjának, hóbortjainak megfelelően kialakított kis szigetek így válnak "víz felett lebegő", "medencéjében gázlánggal világító", "szinteltolásos", "esti" és "dzsungel"-kertté; mi több, a "kompromisszumok kertjének" nevezett terv azt is bemutatja, hogyan lehet egyetlen, szolid méretű területen kétféle tulaj, homlokegyenest eltérő igényeit megvalósítani.

Az esztétikai kalandozásra is kitűnő munka precizitása és gondos részletessége – beleértve az irodák címét, telefonszámát -, a konkrét szándékkal lapozgató olvasók dolgát nagyban megkönnyítheti. A gyakorlati tanácsok között azt is listázzák, hova ültessünk rézvörös fanyarkát, kínai enyvesmagot, puszpángsövényt; milyen tudnivalókat követel az agyagos talaj, a déli fekvés vagy hogy hol és mennyire terhelhető a tetőszerkezet. És még mi mindent!

Forrás: Népszabadság – Szablyár Eszter

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook