Hírek

Újraosztják az uniós agrárpénzeket

Fenntarthatatlanná válik a 2014-ben kezdődő új költségvetési periódusban a jelenlegi uniós agrártámogatási rendszer – ezt ma már lényegében evidenciaként kezelik Brüszszelben.

Létrehozva:

|

Hasonló módon foglalt állást a napokban Dalia Grybauskaite költségvetési biztos is az EU új tagállamainak képviselői előtt.

A kohéziós alapok és a mezőgazdasági támogatások napjainkban az EU-források 77 százalékát teszik ki – figyelembe véve azonban az új feladatokat – például a klímaváltozással kapcsolatos teendőket, az energiaproblémákat, vagy a tervezett nyugat-balkáni EU-bővítés költségeit – elképzelhetetlennek látszik, a mostani arányok fennmaradjanak, mivel alig nagyobb tortát kell majd több szeletre osztani.

Tabajdi Csaba, az Európai Parlament mezőgazdasági bizottságának magyar tagja arra hívta fel a figyelmet, hogy az uniós támogatási rendszer mostani formájában nem segíti eléggé a hazai agrárszerkezet torzulásainak csökkentését.

Ennek oka, hogy miközben a gabonát Brüsszel "agyontámogatja", a nálunk rendkívül fontosnak számító sertés-, baromfi-, vagy a zöldség-, gyümölcs- és borászati ágazatok mostohagyereknek számítanak, és alig jut nekik valami az uniós forrásokból.

A EP mezőgazdasági bizottságában ezért mind erősebb az a vélekedés, hogy a közös agrárpolitikában mélyreható reformokra van szükség – a jelenleginél átláthatóbb, egyszerűbb, a kivételezéseket lefaragó rendszert kell az új költségvetési időszakra kialakítani.

A reformok szempontjából Tabajdi szerint meghatározó lehet az idei év második fele, amikor az uniós agrárlobbi vezető erejének számító Franciaország tölti majd be a soros elnöki szerepet, amely újabban maga is a reformok szükségességét hangoztatja.

Magyarországnak nem lehet mindegy, milyen irányban indulnak majd be a reformok – ezért már a kezdetektől nagyon aktívan kell hallatnia hangját a vitákban, hogy a hazai agrárium érdekei megfelelően tükröződjenek majd az új rendtartásban. – hangoztatta az EP agrárbizottságának magyar tagja.

Magyar tárgyalási koncepció kialakítására van szükség, amelybe Tabajdi szerint a szakma legtekintélyesebb képviselőit is be kell vonni.

Mindenekelőtt azt a dilemmát kellene eldöntenünk: próbáljunk-e foggal-körömmel ragaszkodni minden eurócent támogatáshoz 2014-után is, vagy inkább olyan reformcsomag létrejöttét támogassuk Brüsszelben, amely a várhatóan kevesebb uniós támogatás ellenére a mostaninál hatékonyabban előmozdítja a magyar agrárium szerkezetváltását, torzulásainak enyhítését.

A koncepció kimunkálását előre lendítheti a Nádudvaron tavasszal tervezett nagyszabású agrártanácskozás.

Forrás: Népszabadság

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook