Hírek

Ki, mennyi agrártámogatást kap? Hamarosan kiderül

Néhány hét múlva megismerhető lesz, hogy kik kapják a birtokméret alapján járó támogatásokat, és mennyit. A Magyar Narancs szerint valószínű, hogy a megismerhető információk végül csalódást fognak okozni.

Létrehozva:

|

A Világgazdaság még 2005-ben kért tájékoztatást a kifizető ügynökségként működő Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivataltól (MVH) arról, hogy az egyes gazdasági szereplők mekkora agrártámogatáshoz jutnak – de a kérést a hivatal elutasította. A lap ezután Péterfalvi Attila adatvédelmi biztoshoz fordult, aki állásfoglalásában kifejtette: nemcsak nyilvános, hanem közzéteendő adat a kedvezményezettek neve, az igényelt források célja és összege is, függetlenül attól, hogy magánszemélyről, cégről vagy bármilyen más szervezetről van szó.

Az illetékesek ezután egy darabig még tanulmányozták az ombudsman nem kötelező érvényű ajánlását, hogy aztán tavaly márciusban az agrár- és vidékfejlesztési támogatások eljárási szabályait rögzítő törvény eldöntse a kérdést. A jogszabály előírja: a hatályba lépést követő ügyekben – tehát a 2007-es adatokkal kezdődően – a támogatási összeget megállapító határozat jogerőre emelkedésétől számított harminc napon belül a MVH köteles a honlapján közzétenni a kedvezményezett nevét, regisztrációs számát, a támogatás jogcímét és összegét.

Ezzel az ország megelőzte az egységes uniós jogszabályt is, és 14. tagállamként idéntől nyilvánosak nálunk a szóban forgó adatok. Normatív juttatás lévén azonban visszaélések leleplezése eleve nem várható. Másrészt az igazán nagy termelők döntő többségét nem az egyéni gazdálkodók, hanem a nagyüzemek teszik ki, és a cégnevek mögött sokszor nem is lehet felkutatni a tényleges tulajdonost. egyéni vállalkozók között pedig valószínűleg alig lesz olyan, akinél a támogatás mértéke eléri a nyilvánosság ingerküszöbét. Az uniós tervezet éppen ezért jogi személyeknél előírja a befektetők és a vezetők nevének közzétételét is – írja a Magyar Narancs.

De hiába is derül ki mondjuk egy közéleti szereplőről, hogy valamely nagyüzem tulajdonosa, a többmilliós területalapú támogatás javát úgyis továbbadja a sok-sok bérbeadónak – akikhez viszont nem nyilvános szerződések kötik, ezért a pénz útja innentől nem követhető. Ráadásul az átlagos földtulajdonméret néhány hektár. Ez még akkor is igaz, ha az engedélyezett maximumot sokan minden családtagjuk nevére bejegyeztetik, és biztosan számos trükk és zsebszerződés színesíti tovább az összképet. Mindezek ellenére a honlapon elérhető adatok azért arra mindenképpen jók lesznek, hogy bárki megnézheti, a földijének mennyi jut – ha eddig esetleg nem tudta volna.

Forrás: Világgazdaság

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook