Hírek

Agrárkiállítások – Gráf a mezőgazdaság modernizálásáról

A magyar gazdálkodók az elmúlt év végéig mintegy 300 milliárd forintra nyújtottak be támogatási igényt műszaki fejlesztéseik megvalósításához – mondta Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter szerdán Budapesten a kőbányai vásárvárosban az Agro+Mashexpo, a Magyar Kert, valamint a Szőlészet és Pincészet elnevezésű agrárkiállítások megnyitóján.

Létrehozva:

|

A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter közölte: a 2013-ig rendelkezésre álló 1.300 milliárd forint fejlesztési támogatás 48 százaléka fordítható a műszaki, technikai modernizációra. Ennek az összegnek mintegy a felére tartottak igényt a magyar gazdálkodók 2007-ben.
    
A miniszter szerint összességében 680-700 milliárd forint beruházás valósulhat meg a gazdálkodók által igényelt uniós támogatások nyomán, amely nagy technikai fejlődést tesz lehetővé a magyar mezőgazdaságban.
    
A miniszter jelezte: a technikai, technológiai fejlesztés nem lehet öncélú, a magyar mezőgazdaság versenyképességét, eredményességének növelését kell szolgálnia.
    
Az agrártárca vezetője kitért, hogy az utóbbi időben megváltoztak a körülmények a világban, az élelmiszerfeleslegek helyett egyes területen már hiány tapasztalható. Ennek hatására az unió agrárpolitikáját is felül kell vizsgálni. Ezt a magyar szakemberek az elsők között ismerték fel – húzta alá.
    
Gráf József kijelentette: Magyarország a következő években mintegy 30 százalékkal kívánja növelni agrártermelését. A növekmény felét az unióban, másik felét pedig harmadik országokban kívánja elhelyezni.
    
A megnyitót követően újságírói kérdésre válaszolva  a miniszter elmondta: az idén a kertészeti ágazat fejlesztéséhez kapható a legtöbb támogatást, továbbá támogatási pénzekre számíthatnak az élelmiszeripari beruházások is. A meghirdetett 58 támogatási jogcímből az idén várhatóan 52-re már pályázhatnak a gazdálkodók.
    
Ugyancsak újságírói kérdésre válaszolva a miniszter aláhúzta: a mezőgazdaságból jelenleg nem szabad támogatási pénzeket  kivonni. Az agrártárca irányítója ezzel Gyurcsány Ferenc davos-i megállapítására reagált, miszerint az élelmiszerárak megugrása lehetővé teszi, hogy az unió átalakítsa az agrártámogatási rendszert, és a gazdák kevésbé vannak rászorulva a támogatásra, a felszabaduló összegek pedig más célokra fordíthatók.
    
Gráf József szerint 2013-ig semmiképpen nem szabad a mezőgazdasági támogatások jelenlegi szerkezetét megváltoztatni. Az unió következő költségvetési időszakában ugyanakkor várhatóan közvetlen agrártámogatások már nem lesznek, hanem csak vidékfejlesztésre és jövedelempótlásra kaphatnak pénzeket a gazdálkodók az uniós kasszából.
    
Gráf József megjegyezte, a miniszterelnök davos-i beszédének teljes szövegét nem ismeri, ezért csak véleményt formál.  
    
A Hungexpo Vásár és Reklám Zrt. által szervezett három agrárkiállítás január 23-26-a között tekinthető meg. A három kiállításon összesen 225 kiállító mutatja be termékeit és szolgáltatásait a tavaszi mezőgazdasági munkák megkezdése előtt.

Forrás:MTI

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook