Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Vörös pandák kerültek a Pécsi Állatkertbe

Vöröspanda-ikrek költöztek a Pécsi Állatkertbe. A veszélyeztetett faj példányainak kifutóját közösségi finanszírozás segítségével, adományokból tudta megépíteni a fennállásának idén hatvanadik évfordulóját ünneplő intézmény.

Pap Zsuzsanna, a pécsi belváros felett magasodó Mecsekoldalban található állatkert gyûjtemény- és nevelési vezetõje a kifutó pénteki átadásán elmondta, intézményük évek óta csatlakozni akart a vörös macskamedvének is nevezett vörös panda (Ailurus fulgens) fajmegmentõ- és tenyészprogramjához, erre pedig idén nyílt elõször lehetõség – írja az MTI.

fotó: pixabay.com

Közölte: a pandaikerpár tavaly nyáron született két nõstény tagja, Tara és Jázmin Franciaországból érkezett Pécsre, míg a veszélyeztetett faj vadon élõ példányai a Himalája, elsõsorban Nepál, Kína, India területén fordulnak elõ 1500 méteres tengerszint feletti magasság felett. Fennmaradásukért az állatkertek napjainkban közös erõvel küzdenek.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az állatok kifutójához szükséges forrást közösségi finanszírozási kampány keretében teremtették elõ, több neves vállalat és csaknem hatvan magánszemély ajánlott fel kisebb-nagyobb összeget. Az elõre tervezett kétmillió forinton felül további csaknem félmillió forint gyûlt össze.

Andricz Bertold, a zoo szakmai igazgatóhelyettese közölte: vörös pandákat csak az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének tagjainak számító állatkertek tarthatnak. Magyarországon a budapesti, a szegedi és a veszprémi létesítményben találhatók a faj képviselõi.

Bognár Szilva, Pécs alpolgármestere azt emelte ki, hogy a mecseki létesítmény eddigi történetében folyamatosan jelen van a közösségi összefogás eredménye. Felidézte, hogy hatvan esztendeje a pécsi közösség építette fel az állatkertet, rendszeresek az örökbefogadások, de a járvány elsõ hullámának korlátozásaikor is a támogatók segítették túl a nehéz idõszakon a létesítményt.

Siptár Dávid, a zoo ügyvezetõje az MTI érdeklõdésére elmondta: a koronavírus-járvány hatása komoly gazdasági kihívások elé állította az intézményt. A helyi közösség összefogása és az állatkert iránt tanúsított szeretetének köszönhetõen a zárvatartás csaknem két hónapos idõszaka alatt ugyanakkor számottevõ pénz- és takarmányadományt kapott az állatkert, emellett az újranyitást követõen jelentõs számban érkeztek a látogatók a parkba.

fotó: pixabay.com

Kiemelte: a tavalyinál átlagosan több mint öt százalékkal többen látogattak el a parkba idén azokban a hónapokban, amikor nem kellett kényszerûségbõl zárva tartania az állatkertnek.

A hatvan esztendeje, még társadalmi munkában létrejött Pécsi Állatkertet 2016-ra csaknem kétmilliárd forintból, javarészt fejlesztési forrásból teljes egészében átépítették, ennek következtében az utóbbi években egyre több látogatót fogadott az intézmény. A 4,5 hektáron elterülõ, több mint háromszáz faj csaknem másfélezer egyedét bemutató pécsi állatkert tavaly óta tagja a világ egyik legrangosabb szakmai szervezetének, az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének, így az intézmény egyre több fajmegmentõ- és tenyészprogramhoz is csatlakozhat.

agrotrend.hu / MTI

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés