Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Vízügy: sorra dőlnek a negatív rekordok a folyóinkon

Az előrejelzések szerint a Tisza vízgyűjtőjére is érkezik csapadék a hét végén, bár ennek eloszlása még mindig bizonytalan. A vízügyes szakemberek célja az érkező mennyiség visszatartása, betározása. Ha leesik az előrejelzett mennyiségű eső, akkor az aszályhelyzet nagyon rövid és átmeneti enyhülése várható.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, Az OMSZ középtávú előrejelzése szerint a hétvégén Közép-Európa felett kialakuló ciklon Magyarország területére is hoz csapadékot, aminek mennyisége és területi eloszlása az átlagosnál bizonytalanabb, írta meg az Infostart.

legfrissebb előrejelzés szerint, területi átlagban 10-15 mm csapadék érkezésére lehet számítani, ami átmenetileg sokfelé enyhítheti a súlyos aszályhelyzetet. Vasárnaptól a csapadékhajlam azonban csökken, a jövő hét elejétől ismét határozott melegedés veszi kezdetét, tehát fellélegzésre vélhetően nem lesz okunk, mert augusztusban az ország jelentős részén az átlagosnál szárazabb és melegebb időjárás várható – hívja fel a figyelmet az Országos Vízügyi Főigazgatóság pénteki Facebook-bejegyzésében.

Mint írják, jelenleg a teljes Tiszántúl, a Duna-Tisza köze, illetve a Dunántúl keleti része rendkívüli aszállyal sújtott. Az előrejelzett eső hatására az ország észak-keleti, középső részében továbbra is fennmarad a rendkívüli aszály. A Tisza alsó szakaszán, a Körösök területén, az ország észak-keleti részén, illetve a Dunántúlon közepes, illetve erős aszály várható a hétvégén. (A kialakult helyzet okainak alaposabb megismeréséhez az Országos Meteorológiai Szolgálat tett közzé egy tanulmányt, ami itt olvasható.)

Mások mellett megjegyzik, hogy országosan  a 12 vízügyi igazgatóságból 11 területén van vízhiány elleni védekezési készültségi fokozat érvényben; nyolc vízhiánykezelő körzetben elsőfokú, nyolcban másodfokú, és huszonkettőben harmadfokú.

Negatív rekordok

A vízügy tájékoztatása szerint a Tisza, Szolnok szelvényben 2022. július 28-án a valaha mért legalacsonyabb vízállásnál 1 cm-rel alacsonyabb vízállást (-285 cm) mértek. Szintén megdőlt a negatív rekord a Sebes-Körösön és a Hármas-Körösön. A Tisza rendkívül alacsony vízhozama kihat a Kiskörei tározó (Tisza-tó) működésére. Jelenleg az itt visszatartott vizet a beérkezőnél nagyobb öntözési vízigények kielégítésére használják fel, ezért a tározó szintje még csökken. A hétvégi csapadék hatására ez a helyzet várhatóan megfordul, és lehetőséget teremt többlet vízkészlet visszatartására.

Az OKF bejegyzésében mások mellett azt is kiemelik, hogy a rendkívüli aszályhelyzetben az ivóvíz biztosítása továbbra is elsőbbséget élvez a mezőgazdasági és az ipari vízigényekkel szemben. A megnövekedett vízigények kielégítését a vízügyi igazgatóságok által összeállított és a vízszolgáltatási szerződéssel rendelkező gazdálkodókkal egyeztetett úgynevezett egyidejűségi menetrend segíti.

Duna vízszintje jelenleg a Kvassay-zsilipnél a Ráckevei-Soroksári-Duna-ág alatt van, azonban reményeik szerint a következő néhány napban a vízgyűjtőn lehulló csapadékok hatására a vízállás az RSD szintje fölé emelkedik, ezért várhatóan megkezdődhet a Kvassay-zsilipen a gravitációs vízpótlás. A Ráckeve-Soroksári-Duna-ág kritikus jellemzője a vízben oldott oxigén, ezért az 57 km hosszúságú RSD jellemző helyein, 7 ponton rendszeresen figyelik a víz állapotát.

Balaton 2022. július 28-i átlagvízállása 84 cm. A következő egyhetes időszakban – a vízforgalmat befolyásoló vízháztartási tényezők következtében – folytatódik a tó vízállásának lassú csökkenése.

Fotó: MTI

Velencei-tó vízállása 2022. július 29-én reggel Agárdnál 64 cm volt, ami az eddigi minimumnál csak 1 cm-rel magasabb érték. Csütörtökön a déli órákban pár óráig beállt a 63 cm-es negatív rekord, amely a hiteles mérések kezdete (1939) óta a legalacsonyabb érték. A Balatonhoz hasonlóan, a jövő hétre várható meleg, napos és csapadékszegény időjárás miatt, itt is folytatódik a vízszintcsökkenés.

agrotrend.hu / Infostart

 

 

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés