Hírek

Van megoldás a légszennyezésre

Ausztrál tudósok német, kínai és amerikai együttműködésben áttörést értek el: képesek voltak kis energia ráfordítással, szobahőmérsékleten szén-dioxidból szilárd szenet létrehozni. A folyamathoz egy folyékony fém katalizárort használtak.

Létrehozva:

|

Bár a technológián még fejleszteni kell, a folyamathoz szükséges cérium ipari mennyiségű előállítását pedig meg kell oldani, de a jövőben akár gyárkéményekben használható az eljárás a szén-dioxid megkötésére – mondta az InfoRádiónak Török Ákos – írja az infostart.hu.

A légszennyezés még mindig komoly probléma – fotó: pixabay.com

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Geotechnika és Mérnökgeológia Tanszékének vezetője kiemelte: szilárd fém használata esetén a szén-dioxid katalizálása következtében koszos lesz a felület, éppen ezért a szobahőmérsékleten folyékony gallium-ötvözetet használnak.

A folyékony galliumba nanométeres cériumot raktak, mely a kiváló redukcióképességével alakítja át a szén-dioxidot szilárd szénné. Török Ákos elmondta: a szén-dioxid kibocsátásának csökkentésére van egy másik megoldás is, ez pedig a gáz befogása és felszín alatti tárolókba juttatása.

A szén-dioxidot megkötő építőhabarcs kidolgozásán dolgoznak magyar-ciprusi kutatások. Egy uniós pályázat elnyerésével kaptak lehetőséget – mondta el Török Ákos, a kutatás egyik vezetője. A habarcsba kis méretűre őrölt szemcséket helyeznek, ezzel megszázszorozva a megkötött szén mennyiségét, így egy négyzetméter habarcsfelület közel egy kilogramm szén megkötésére alkalmas.

Jelenleg azon dolgoznak, hogy az őrléstechnikán finomítsanak. Reményeik szerint a találmány kereskedelmi forgalomba is hozható majd a jövőben. Ráadásul maga a habarcs is környezet barát, mivel előállításával együtt jár a bazalt meddők felszámolása – emelte ki a BME tanszékvezetője.

Bár a globális szén-dioxid mérlegen nem változtatna jelentősen, mégis jelentős hozzájárulást jelentene a gáz mennyiségének csökkentésére. „Úgyis kell építkezni, úgyis kell habarcs, akkor miért ne olyat használjunk, ami még a szén-dioxid-mennyiséget is csökkentheti” – fogalmazott Török Ákos.

agrotrend.hu / infostart.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook