Hírek

Új korszak előtt a magyar mezőgazdaság – precíziós képzés a Georgikonon

Az 1960-1970-es években játszódott le a magyar mezőgazdaság „kemizálása”, gyorsan elterjedt a műtrágya- és növényvédőszer-használat, közben a gépesítés is rohamosan fejlődött, ennek hatására pedig a termések ugrásszerűen nőttek. A keszthelyi Georgikon a felsőoktatás területén úttörője volt ennek a zöld forradalomnak: itt képeztek először agrárkémikus agrármérnököket Magyarországon.

Napjainkban hasonló jelentőségű változások érlelődnek az agráriumban. Az informatika meghódítja a mezőgazdaságot, és a jövő gazdái sokkal nagyobb tudatossággal, sokkal pontosabb információk alapján, sokkal eredményesebben gazdálkodnak majd, mint a maiak. Ahogy 50 évvel ezelőtt, most is sokan elutasítják a változásokat, de a fejlődést nem lehet megállítani.

A régi döntéshozatali mechanizmusok gyorsan átadják majd a helyüket az adatokra alapozott tudatos irányításnak. A Pannon Egyetem keszthelyi Georgikon Karán ezt a folyamatot azzal segítik, hogy elindítják a precíziós mezőgazdasági szakmérnök képzést.

– El akarjuk oszlatni azt a misztikus homályt, ami néha körülveszi a precíziós gazdálkodást – mondta az agrotrend.hu-nak Dr. Sisák István egyetemi docens, szakfelelős, a Pannon Egyetem keszthelyi Georgikon Karának Növénytermesztéstani és Talajtani Tanszékének csoportvezetője. – Meg akarjuk mutatni a hallgatóinknak, hogy ugyanazokról az összefüggésekről van itt is szó, mint amit az alapképzésük során megtanultak, csak más eszközökkel, adatok alapján keresünk és kapunk választ ugyanazokra a kérdésekre:

  • Mi az akadálya a nagyobb termés elérésének?
  • Ha baj van, mi magunk szúrtuk el, vagy a természet szólt közbe?
  • Mit kellene jövőre jobban csinálni?
  • Mennyi pénz kell ehhez?
  • A meglévő pénzt mire költsem, ha mindenre nem futja?

Az adatok elemzésével ezekre a kérdésekre választ kapunk és nem csak táblaszinten, hanem a táblán belüli kezelési egységekre külön-külön.

A precíziós gazdálkodás rendkívül tőkeigényes, ezért az egyetemeken kevés precíziós gép és eszköz van. Lehet azonban a hiányosságból erényt kovácsolni. A Pannon Egyetem keszthelyi Georgikon Kara szoros együttműködést alakít ki olyan élenjáró precíziós gazdálkodókkal, mint a Farkas Kft. Zimányban, vagy a Belvárdgyulai Zrt.

Az egyetem további hasonló együttműködésekre is törekszik, és a szaktanácsadás tantárgy keretében ezeket a jó gyakorlatokat szeretnék megmutatni a hallgatóknak. Az elméleti tudást és a legfejlettebb gyakorlatot egyesítve így tanulhatják meg, hogyan kell a sokféle adatot kezelni, elemezni ahhoz, hogy a számok kusza halmazából a gazdálkodói döntéseket megalapozó információ szülessen.

– Siker esetén a Georgikon precíziós képzését kis szeretnénk terjeszteni a határon túlra is, és néhány év múlva angol nyelvű képzésre is szeretnénk fogadni a hallgatókat – közölte Dr. Sisák István.

A Georgikon Kar két precíziós képzésére február 11-ig várják a jelentkezéseket:

       – agrármérnökök részére ITT elérhető.

       – természettudományos végzettségűek részére ITT elérhető.

A „Precíziós gazdálkodás a Georgikonon” Facebook csoport elérhetőségét ITT találják. 

agrotrend.hu 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés