Hírek

Teret nyer az alkalmi munkavállalás – felfigyelt az adóhivatal is

Több hátrány is érheti azokat, akiket feketén foglalkoztatnak. Tolna megyében tavaly 77, idén eddig 41 egyszerűsített foglalkoztatást érintő ellenőrzést végzett a munkaügyi hatóság, országosan 9736 munkáltatót ellenőriztek és 62 százalékuknál tártak fel jogsértést.

Létrehozva:

|

Több ezer embert érint az alkalmi munkavállalás Tolna megyében, többségük a mezőgazdaságban vállal idénymunkát. Főleg szüret idején jellemző, hogy pár hétre, egy-egy hónapra elszegődnek egy adott pincészethez. A legtöbben egy adott célra gyűjtik össze az így keresett kis pénzt.

– Komoly hátrány érheti azokat, akiket munkáltatójuk „feketén”, azaz bejelentés nélkül alkalmaz – hívta fel a figyelmet Mózsik Szilvia, a NAV megyei igazgatóságának sajtószóvivője. Az őszi betakarítások még javában zajlanak, ezért az idénymunkások szabályos foglalkoztatásának ellenőrzése is folyamatban van. Tavaly Tolna megyében 77 egyszerűsített foglalkoztatást érintető ellenőrzésből 22-nél találtak az ellenőrök szabálytalanságot, 18 esetben nem jelentették be az alkalmazottat, 4 esetben pedig késve. Idén eddig 41 egyszerűsített foglalkoztatást érintő ellenőrzésből 13-nál volt megállapítás (12 be nem jelentett alkalmazott, 1 késedelem).

Az idénymunkások szabályos foglalkoztatására vonatkozó ellenőrzések ugyanúgy zajlanak, mint bármely más foglalkoztatotti ellenőrzés, mondta a sajtószóvivő. Számba veszik a helyszínen munkát végzőket, nyilatkoztatják őket arról, hogy kinél, mióta, milyen formában dolgoznak, majd az adóhivatal munkatársai leellenőrizik a NAV rendszereiben, hogy az ehhez kapcsolódó bejelentés szabályos volt-e. Az a munkáltató, amelyik nem jelenti be idénymunkása foglalkoztatását, bírságra számíthat, amelynek kiszabásakor a NAV az eset valamennyi körülményét mérlegeli.

Mózsik Szilvia elmondta: abban az esetben kell a személyi jövedelemadó bevallásban szerepeltetni az alkalmi foglalkoztatásból származó jövedelmet, ha az ebből keletkezett bevétel meghaladja a foglalkoztatás naptári napjai száma és az adóév első napján hatályos kötelező legkisebb munkabér (vagy garantált bérminimum, ez 2016-ban 5110 Forint) napibérként meghatározott összegének szorzatát (azaz a mentesített keretösszeget.) A foglalkoztatás napjainak számát meg kell szorozni a már említett bérminimummal. Kizárólag a mentesített keretösszeg feletti részt kell a bevallásban szerepeltetni. Például: Ha a foglalkoztatás napjainak száma: 10, a kapott jövedelem 50.000 forint, akkor a mentesített keretösszeg: 10 nap x 5110 forint = 51.100 forint. Az adóbevallás 1. sorában szereplő összeg: 1110 forint. A mentesített keretösszeg feletti részt akkor is szerepeltetni kell a bevallásban, ha más bevallási kötelezettség alá eső jövedelme nem volt az adóévben.

Fotó: teol.hu

Az egyik szekszárdi borásznál dolgozó középkorú asszony elmondta, az egész éves szabadságát arra tartogatja, hogy ősszel el tudjon menni szüretelni. Mint mondta, ez nem olyan megterhelő munka, viszont napi 5 ezer forintot meg tud keresni. Ebből a pénzből veszi meg télire a tüzelőt. Azt vallja, munkával pénzt keresni nem szégyen. Egy másik hasonló korú asszony pedig azt mondta, ő munkanélküli és évek óta eljár az említett borászhoz dolgozni, ahol bejelentik, így igazolni tudja a munkaügyi központban, hogy meg van a 30 napos munkaviszonya. Ennek köszönhetően egy évre havonta kapja a 22 ezer forintos támogatást. Ami ugyan nem sok pénz, de mégis jól jön, lehet rá számítani, tette hozzá az asszony.

Jelenleg túlbonyolított a bejelentési rendszer, a napszámos munkavállalókat mindennap be kell jelenteni, ami óriási adminisztrációs teher nagyobb számú alkalmi munkás foglalkoztatásánál, mondta az egyik megkérdezett agrárvállalkozó. A napi bejelentést nem lehet megúszni, hiszen van, hogy az emberek cserélődnek, vagy másnap esik az eső, és elmarad a munka, így előre nem lehet beirogatni egy hétre ugyanazt a csapatot.

Az alkalmi munkavállalás egyre inkább teret nyer Tolna megyében is, olyannyira, hogy erre az adóhivatal is felfigyelt. Évek óta rendszeresen ellenőrzik a munkáltatókat, munkavállalókat. Az adózás rendjéről szóló törvényben foglaltak szerint ugyanis: „Az adózót 1 millió forintig terjedő mulasztási bírsággal kell sújtani, ha be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztat vagy foglalkoztatott.” 

agrotrend.hu / teol.hu

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook