Hírek

Tartsuk be a szabályokat, ha szarvaslesre megyünk

A szarvasbőgés idején, vagyis szeptember végéig Somogy megye több erdeje csak korlátozottan látogatható, hiszen a túlzott emberi érdeklődés megzavarhatja az állatokat. Emellett a vadászat miatt balesetveszélyes is a tiltott helyeken tartózkodás.

Létrehozva:

|

A szabályok betartására hívja fel a figyelmet a NAK a SEFAG Zrt. közleménye alapján.

A szeptember a szarvasbőgés időszaka országszerte, így a somogyi erdőkben is. A szerelmes nagyvadak megfigyelése páratlan élmény, de fontos, hogy közben ne zavarjuk meg az állatokat és legyünk tekintettel az erdőlátogatási korlátozásokra is.

Magyarország erdeiben az ősz egyik különlegessége a szarvasbőgés, amit néhány alapszabály betartásával a túrázók is élvezhetnek. Ez a gímszarvasok nászának időszaka, amely augusztus végén kezdődött, szeptember közepén vagy végén éri el a csúcsot, és általában október végéig, november elejéig tart. Ezekben a hetekben a bikák szerelmes bőgésétől hangos az erdő.

A szarvasbika jellegzetes hangja kettős célt szolgál: segít egyben tartani a saját „háremét” és visszatalálni a lemaradóknak, de egyben jelzés és figyelmeztetés is a riválisoknak. A bikák közötti rangsor több lépésben alakul ki: elsőként a hangjukkal igyekeznek elijeszteni és távol tartani a riválisokat. Ha ez nem sikerül és két bika összetalálkozik, először felmérik az erőviszonyokat. A szarvasok egymás mellett sétálva megmutatják agancsaikat és mérlegelik, melyikük a rátermettebb. Ha egyik sem hátrál meg, akkor összefonódott aganccsal megkezdődik a birkózás, mindaddig, amíg a vesztes el nem menekül.

Ha egyik sem hátrál meg, akkor összefonódott aganccsal megkezdődik a birkózás, mindaddig, amíg a vesztes el nem menekül – Fotó: Pixabay

A szarvasbőgés idején, vagyis szeptember végéig Somogy megye több erdeje csak korlátozottan látogatható, hiszen a túlzott emberi érdeklődés megzavarhatja az állatokat. Emellett a vadászat miatt balesetveszélyes is a tiltott helyeken tartózkodás. Az élményről viszont senkinek nem kell lemondania. Az erdészetek turisztikai egységei szervezett programok sorát kínálják, amelyeken felkészült szakemberekkel, túravezetőkkel várják a kirándulókat. Természetesen önállóan is el lehet indulni szarvaslesre. Ilyenkor ügyelni kell arra, hogy 15 óra és 9 óra között nem szabad bemenni a lezárt erdőrészekbe. A somogyi állami erdőket gondozó SEFAG erdészei azt tanácsolják, hogy ha meghallja valaki a bőgő bika hangját, akkor csendben és óvatosan mozogjon, hogy ne riassza meg az állatot. Különösen igaz ez akkor, ha megpillantani is sikerül az átlagosnál ilyenkor óvatlanabb nagyvadat.

forrás: SEFAG ZRt.

agrotrend.hu / NAK

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook