Hírek

Társadalmi egyeztetésen az ásott és fúrt kutakról

Felkerült a kormányzat honlapjára a törvénytervezet a vízgazdálkodásról szóló törvény módosításáról. Ezzel megkezdődött a társadalmi egyeztetés folyamata, az észrevételeket május 10-ig lehet eljuttatni az illetékeseknek.

Létrehozva:

|

A törvényjavaslat a 2024. január 1. előtt engedély nélkül létesített, ötven méternél nem mélyebb és az első vízzáró réteget nem érintő háztartási és mezőgazdasági öntözési célú kutakat teljes körűen mentesíteni tervezi az engedélyezési kötelezettség alól, azokat jogszerűen létesítettnek minősíti – olvashatjuk Feldman Zsolt közösségi oldalán.

A tervezet a vízkészletvédelmi szempontból védendő területek országtérképe alapján fő szabályként azt rögzíti, hogy

az ötven méternél nem mélyebb és az első vízzáró réteget nem érintő háztartási kutak a vízügyi hatóságnak történő bejelentéssel létesíthetők, üzemeltethetők és szüntethetők meg.

Ez a szabály tehát csak a vízkészletvédelmi szempontból védendő területeken fúrt kutakra áll.

Csakhogy a tervezet megkülönbözteti a vízkészletvédelmi szempontból kockázatot nem jelentő területeket is, amelyek esetében

szükségtelennek minősíti a háztartási kutak engedélyezési kötelezettségének fenntartását.

Vagyis ezek a háztartási kutak megúsznák a teljes engedélyezési-bejelentési procedúrát. Az indoklás szerint azért, mert az ilyen kutak nem okoznak számottevő környezeti hatást, továbbá nem veszélyeztetik sem az ivóvízellátást biztosító jelenlegi, sem a távlati vízbázisok jó minőségét, sem pedig az azokból történő vízkivételt. Éppen ezért a 2024. január 1. előtt engedély nélkül létesített, ötven méternél nem mélyebb és az első vízzáró réteget nem érintő háztartási és mezőgazdasági öntözési célú kutakat a törvényjavaslat teljeskörűen mentesíti az engedélyezési kötelezettség alól, és ezeket jogszerűen létesítettnek tekinti.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet / Facebook

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook