Hírek

Szavazni lehet az újszülött kis orangután nevére

Keddig lehet szavazni az orangután kisfiú nevére – közölte az Infostarttal a Fővárosi Állat- és Növénykert.

Létrehozva:

|

A másfél hetes apróságot kis szerencsével már a nagyközönség is láthatja

Az orangután augusztus 5-én született, kisfiú.  A névjelöltek: Huba, Móric, Wulan. Az első kettő aligha szorul magyarázatra. A Wulan indonéz eredetű név, amely a Holdra, illetve a hónapokra, holdhónapra utal.

Szavazni az Állatkert hivatalos honlapján lehet. A voksokat kedd éjfélig várják, az eredményt pedig szerdán teszi majd közzé a Budapesti Állatkert.

A másfél hetes orangután bébit az első napokban a gondozókon és az állatorvosokon kívül senki nem láthatta. Mostanra viszont már megnyitották az Emberszabású Majmok Házának nézőterét (bár a nézőtéren elővigyázatosságból egy kordont állítottak fel), ráadásul Lia, az anyaállat a kölyökkel együtt a kifutóra is ki szokott menni, így egy kis szerencsével akár már az orangutángyereket is láthatja a nagyközönség. Ezt azonban most még nem tudják garantálni, hiszen az anyukájába csimpaszkodó gyerek hol jobban, hol kevésbé látszik, attól függően, hogy az anya mit csinál, merre jár és milyen testhelyzetet vesz fel éppen.

Fotó: pixabay.com

A Fővárosi Állat- és Növénykertben az 1890-es évek óta foglalkoznak orangutánok tartásával, és az elmúlt három évtizedben rendszeresen szaporodtak is ezek az állatok. A mostani kicsi anyjának, a tizenkilenc esztendős, 2013 óta Budapesten élő Liának is volt már egy gyereke 2014 legvégén, aki azóta csintalan ötévessé cseperedett, és most igencsak csodálkozik azon, hogy anyukája figyelmének nagy részét nem neki, hanem a kistestvérének szenteli.

A szumátrai orangutánok (Pongo abelii) kritikusan veszélyeztetett állatok, így állatkerti szaporításuk komoly természetvédelmi jelentőséggel is bír. A velük foglalkozó állatkertek szakmai közösségében nemzetközi törzskönyvet vezetnek róluk, az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) pedig tenyészprogramot tart fenn az orangutánok természetvédelmi célú állatkerti szaporításának összehangolása érdekében. Ebben a programban vesz részt a Budapesti Állatkert is, ahol a most született kicsivel együtt összesen hét orangután lakik: közülük négy budapesti születésű.

agrotrend.hu / Infostart

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook