Hírek

Sok a glutén a „gluténmentesként” hirdetett gabonamorzsában

Magas glutén tartalom miatt a német Dennree GmbH vállalkozás kivonta a forgalomból egy „gluténmentesnek” jelölt gabonamorzsa termékét, melyből hazánkba is szállítottak. A NÉBIH az EU gyorsriasztási rendszerén (RASFF) értesült a riasztásról és elindította az ellenőrzést a magyar forgalmazónál.

Létrehozva:

|

A hatóság felhívja a gluténérzékenységben szenvedõk figyelmét, hogy a termék fogyasztása egészségügyi panaszokat okozhat.

A Karl-Otto WERZ Natturkornmuhle GmbH által gyárott, Werz naturkorn mühle márkanevû, „gluténmentesnek” jelölt gabonamorzsában kilogrammonként 60,6 milligramm glutén tartalmat mértek. A gluténérzékenységben szenvedõknél a termék fogyasztása ezért egészségügyi panaszokat okozhat – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

A gluténérzékenység, melyet más néven cöliákiának vagy lisztérzékenységnek is neveznek egy autoimmun betegség, melynek kiváltó tényezõje a gabonafélékben található fehérje, a glutén. Kialakulásában genetikai tényezõk is szerepet játszanak. A betegség a vékonybél nyálkahártyájának elváltozásával jár, amely felszívódási problémákhoz vezet. Tünetei fõleg emésztõrendszeri tünetek, például hányás, hasmenés, bélbántalom, puffadás, gyomor és bélhurut lehetnek.

Kezelésének eddig ismert egyetlen módja az élethosszig tartó szigorú gluténmentes diéta, amely kizárja a búza, a rozs és az árpa fogyasztását. Egyes gluténérzékenyek képesek lehetnek tolerálni egy adott, korlátozott tartományon belül különbözõ, kis mennyiségû glutént. A vonatkozó uniós rendelet alapján a „gluténmentes” kijelentés csak abban az esetben használható egy terméken, ha az élelmiszer a végsõ vásárlónak értékesített formájában legfeljebb kilogrammonként 20 milligramm glutént tartalmaz.

agrotrend.hu / NÉBIH

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook