Hírek

Sikerszakmák között az agrárgépészet

Öt év alatt 70 százalékkal nőtt az agrárgépész szakmát választó diákok száma. A legtöbben a versenyképes jövedelem, a csúcstechnológiás gépek és a természet közelsége miatt választják a mezőgazdasági pályát, sokan a szakközépiskola elvégzése után azonnal elhelyezkednek – ismertette a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége.

Létrehozva:

|

Ugrásszerűen megnőtt az érdeklődés a fiatalok körében az agrárgépészet iránt. A két éve még hiányszakmaként számontatott foglalkozás példátlanul népszerűvé vált az utóbbi tanévekben. A MEGFOSZ (Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége) 2013-ban kezdte az agrárgépészet népszerűsítését, mivel a mezőgazdasági gépész, gépjavító, technikus és gépésztechnikus szakmákban súlyos munkaerőhiányt tapasztaltak – írja a Magyar Nemzet.

fotó: pixabay.com

A szövetség az utánpótlásnevelésre fektette a hangsúlyt, ezért informálni kezdte a diákokat és a szülőket – ismertette a szervezet.

– Az agrárgépészet egy nagyon dinamikusan fejlődő és változó pálya, hiszen a munkához használatos gépek területén folyamatos a technológiai újítás. Egyre nagyobb teret kap a robotizáció, egy 790 lóerős gép irányítása és karbantartása szakértelmet és kreativitást igényel. A szakmában elhelyezkedő fiatalok életében egyszerre van jelen a természet és a csúcstechnológia, kiegyensúlyozott és kiszámítható feladatokkal és jövedelemmel. Ezek azok a sajátosságok, amik miatt egyre többen felismerik az agrárgépészetben rejlő lehetőségeket – mondta Umenhoffer Péter, a MEGFOSZ marketing bizottságának vezetője.

A szövetség adatai alapján a 2018/19-es tanévben közel négyezer diák jelentkezett a szakképzésre, 2015-ben még mindössze ezer fiatal döntött az agrárgépészet mellett.

– A szakma továbbra sem mondható telítettnek, de az évről évre súlyosbodó munkaerőhiányt sikerült megállítani és visszafordítani. A népszerűsítésre pedig továbbra is kihasználunk minden lehetőséget, a soron következő Agrárgépshow-ra például 3600 diáknak biztosítunk ingyenes belépést a Hungexpo-val együttműködve – tette hozzá a szakértő.

A mezőgazdasági szakiskolák és felsőoktatási intézmények támogatása mellett a 2020. január 22-25. között zajló AgrárgépShow szakkiállításon rendezik meg a „Legyél Te is mezőgépész! Országos Bajnokság” versenysorozat egyik fordulóját is.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook