Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Rendkívüli mértékű aszály sújtja az Alföldet

A szeptember eleje tartó csapadékmentes idő miatt az elvetett repcének már nagy szüksége lenne egy kiadós, áztató esőre. Erre az előttünk álló 6-8 nap során sem mutatkozik esély. A mai hidegfront csak elszórt záporokat, zivatarokat okoz, a nappali felmelegedést viszont jócskán visszaveti. A front nyomában megerősödő szél többfelé okozhat gyümölcshullást és ezzel károkat. A kukorica, a napraforgó és a gyümölcsök szempontjából kedvezőbb a mostani időjárás.

Csapadék utoljára a múlt hét első napjaiban hullott az országban, de akkor is csak a nyugati és az északi országrészben fordultak elő elszórtan záporok, zivatarok – írja a met.hu. Az ország túlnyomó részén az ősz első napja óta csontszáraz az időjárás. A 30 napos csapadékösszeg hazánk döntő részén már jócskán (20-60 milliméterrel) elmarad a sokéves átlagtól.

fotó: pxhere.com

A TALAJOK EGYRE SZÁRAZABBAK, KÜLÖNÖSEN AZ ALFÖLDÖN: ERREFELÉ A FELSő FÉL MÉTERES RÉTEGBEN MÁR A KRITIKUS 40 SZÁZALÉKOT SEM ÉRI EL A TALAJ NEDVESSÉGTARTALMA A NÖVÉNYEK SZÁMÁRA HASZNOSÍTHATÓ VÍZKÉSZLET SZÁZALÉKÁBAN.Nyugaton és északon valamivel jobb a helyzet. Az Országos Meteorológiai Szolgálat mérései szerint Miskolc térségében az őszi vetések után időben elmunkált táblák talaja a 20-50 cmentiméteres rétegben jelentős nedvességet raktároz, míg a szomszédos kukorica alatt ez a réteg nagyon száraz.

A hőmérséklet napközben a nyarat idézi: a maximumok 30 Celsius fok körül alakulnak. Az őszt és az egyre hosszabbodó éjszakákat a hűvös hajnalok jelzik. A napi középhőmérsékletek átlaga az elmúlt 10 napban 2-5 fokkal haladta meg az ilyenkor szokásos értéket.

A KUKORICA A TELJES ÉRÉS AZON FÁZISÁHOZ KÖZELEDIK, AMIKOR TOVÁBBI CSAPADÉKRA MÁR NINCS SZÜKSÉGE.Miskolc térségében vannak már teljesen elszáradt és még fele részben zöld növényekkel teli táblák is fajtától függően. Ebben a körzetben jó termés ígérkezik. A másik nagy területen termesztett szántóföldi növényünk, a napraforgó, az állományszáradás fázisában jár, zajlik a deszikkálása és a betakarítása. Mindkét növényünkre kedvező a meleg, száraz időjárás. Optimális az idő a most érő gyümölcsök számára is, a megfelelő íz- és zamatanyagok kialakulásához és a mezőgazdasági munkákhoz.

fotó: pikist.com

A REPCE SZEMPONTJÁBÓL MÁR NEM ILYEN KEDVEZő A HELYZET: AHOL MÉG AUGUSZTUS VÉGÉN A FÖLDBE KERÜLT A MAG, OTT MEGKAPTA A KELÉSHEZ SZÜKSÉGES CSAPADÉKOT A NÖVÉNY ÉS JELENLEG 2-4 LEVELES ÁLLAPOTBAN VAN.A további fejlődéséhez azonban most már égető szükség lenne az esőre, különösen ott, ahol csak az eső után vetették el a magot (főleg a déli országrészben, ahol nem esett akkor sem). Miután azonban jelentős, országos csapadéknak a következő 6-8 nap során kicsi az esélye, így a repce szezonja sokfelé nehezen indul, vontatott, hiányos kelés és lassú kezdeti fejlődés vár rá.

agrotrend.hu / origo.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés