Agrotrend

Rég nem látott mélyponton az élelmiszerárak

A FAO tejtermék indexe 7,3 százalékkal esett április óta, amelyet a vaj és a sajt árának hirtelen csökkenése okozott, köszönhetően a szezonális tényezőknek, és az alacsonyodó import igényeknek – írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Az előző év május hónapjához képest 19,6 %-al volt alacsonyabb a tejtermék-árindexe. A tejpor ára csak nagyon alacsony mértékben csökkent, mivel a fokozatosan újrainduló kínai gazdaságban nagy a kereslet rá.

A cukorárindex nem csökkent tovább, hanem 7,4%-al emelkedett az előző hónaphoz képest, ezzel az áprilisi nagy zuhanásának a felét visszahozta. Ennek legfőbb oka a nemzetközi kőolajárak fellendülése, illetve a vártnál alacsonyabb hozamok a világ nagy cukortermelő országaiban.

Fotó: pixabay.com

A gabonaárindex egy százalékponttal esett áprilishoz viszonyítva. A nemzetközi rizsárak enyhén emelkedtek, miközben a búza exportárai jelentősen estek a bőséges hozamoknak köszönhetően. Az amerikai kukorica árai már csaknem 16%-al voltak alacsonyabbak a 2019 májusi szinthez képest

A növényiolaj árindexe 2,8 %-al esett amivel elérte a 10 hónapos mélypontját. Miközben a repcemag és a napraforgóolaj ára emelkedett, a pálmaolaj ára negyedik egymást követő hónapban esett vissza, tükrözve a visszafogott globális importkeresletet és a vártnál magasabb termelési és készletszintet a főbb exportáló országokban.

Fotó: Public Domain Pictures

A FAO húsár-indexe májusban 0,8 százalékkal esett vissza, átlagosan 3,6 százalékkal alacsonyabb a 2019. májusi értékeknél. A szarvasmarha-húsárak emelkedtek, miközben a baromfi- és sertéshúsárak továbbra is csökkentek, tükrözve a főbb termelő országok magas export-elérhetőségét.

agrotrend.hu / Nemzeti Agrárgazdasági Kamara