Hírek

Rálépve a fékre – átlagosra esett vissza a BMI

Decemberre 4,1 százalékponttal 52,2 százalékra esett vissza a Beszerzési Menedzser Index (BMI), amivel visszatért a hosszú távú – 1995 óta mért – átlaghoz és árnyalatnyival meghaladja a legutóbbi három év 52,1 százalékos átlagát – jelentette a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

Létrehozva:

|

Az előző hónapokhoz képest csökkent a növekedés üteme az ünnepek – kevesebb munkanap volt – és a decemberi leállások miatt. A termelés indexe a novemberi értékhez képest csökkent, de a növekedést a visszaeséstől elválasztó 50 pont felett maradt, immár tizenkettedik hónapja. A mostani érték átlag alatti, 1995 óta nyolc alkalommal volt alacsonyabb az index értéke decemberben.

Az új rendelések indexe erősebben csökkent ugyan, de 50 pont feletti értéke az új megrendelések növekedését jelzi az előző hónaphoz képest. Az érték átlagosnak tekinthető 1995 óta, a mostaninál tíz alkalommal mért alacsonyabb decemberi értékeket az MLBKT a korábbi években.

A foglalkoztatottsági index ismét 50 pont fölé kúszott decemberben, amivel 7:5-re javította a növekedést és csökkenést mutató hónapok arányát tavaly. Az index értéke magasabb lett novemberhez képest, és a harmadik legmagasabb decemberi érték 1995 óta.

A beszerzési mennyiség indexe csökkent novemberi értékéhez képest, de 50 pont fölött maradva továbbra is a beszerzési mennyiség emelkedését jelzi. A mostani érték felülmúlja az elmúlt három év átlagát, és a tizenegyedik legmagasabb decemberi adat, nem sokkal meghaladva az 1995 óta mért hosszú távú átlagot.

A beszerzési árak esetében az index értéke magasabb lett, és az 50 pont feletti érték további árnövekedést jelez a válaszadók szerint. A mostani ütem 1995 óta a negyedik legnagyobb decemberi.

A késztermékkészletek szintje decemberben alacsonyabb lett az előző hónaphoz képest, és az indexérték tovább csökkent, 50 pont alatt maradva. A korábbi decemberi értékeket nézve az idei átlag alatti, és a harmadik legkisebb 1995 óta.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke erősen csökkent novemberhez képest és enyhén 50,0 pont alá csúszott, így tizenegy hónap után először jelzi az import mennyiségének csökkenését az előző hónaphoz képest.

A másik külpiaci mutató, az exportindex értéke szintén csökkent az előző hónaphoz képest, de 50 pont fölött maradt, ami az export mennyiségének enyhébb ütemű bővülését mutatja. Az elmúlt két év 2014 decembere és 2015 júliusa kivételével növekedést hozott, a legújabb trend már tizenhét hónapja tart.

agrotrend.hu / MTI

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook