Hírek

Programot indítanak a tejtermelők támogatására Szlovákiában

A támogatás mértékét a közel 2.700 tejtermelő farm termelési viszonyainak felmérése alapján határozzák meg.

Létrehozva:

|

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium intézkedéseket hozott a tejtermelés stabilizálása és a vidéki népesség foglalkoztatási szintjének fenntartása érdekében, mondta Michal Feik, a Minisztérium kommunikációs hivatalának képviselője a TASR hírügynökségnek.

Az intézkedések keretében az állami tulajdonban lévő Szlovák Tenyésztési Szolgáltató 2,692 szerződést, valamint egy kapcsolódó kérdőívet küldött ki az ország valamennyi szarvasmarha-tenyésztője számára. A kérdőív segítségével alapvető termelési információkat gyűjtenek össze a tenyészbikákról, a termelésben tartott tehenek fajtáiról, tejhozamáról, szaporodási mutatóikról, a talaj minőségéről, az alkalmazott dolgozók számáról és egyéb gazdasági mutatókról.

Michal Feik szerint az összegyűjtésre kerülő információ segíthet a szlovák marhatenyésztés erős-és gyenge pontjainak meghatározásához és jó alapot ad a további támogatási megoldások kidolgozásához.

„Ez a rendszer mintegy 33 millió euró ráfordítást igényel. Felhasználása hatékony, termelési, szaporodási-és gazdasági kritériumokon alapuló tenyésztési-és tejtermelést tesz lehetővé” mondta Gabriela Matecna mezőgazdasági miniszter.

A projekt adatbázisának összeállítása e héten indul el. A Szlovák Tenyésztési Szolgáltató azt tervezi, hogy a támogatásokat a legtöbb tenyésztő számára a minden évben megrendezett nyitrai Agrokomplex vásár alkalmával, augusztus 18-21 között fizeti ki.

„Ha a tenyésztők segítőkészen közreműködnek az információ-cserében, a teljes támogatási összeg augusztus végére kifizetésre kerül” tette hozzá Michal Feik.

agrotrend.hu/figyelo

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook