Hírek

Parkolás a házunk előtt – ezt a szabályt sokan nem tudják

Az ingatlan tulajdonosan nem korátozhatja közterületen a parkolást, nem lehet követ, karót vagy sövényt elhelyezni azért, hogy mások ne álljanak az ablakunk alá.

Létrehozva:

|

Felettébb bosszantó, amikor egy kertes házas övezetben parkoló helyet keresve azt tapasztaljuk, hogy a házak előtt mindenféle akadályok lehetetlenné teszik ezt. A boon.hu utánajárt a jogi helyzetnek, és kiderült, hogy a ház előtti terület már nem a tulajdonost illeti, hiszen az a legtöbb esetben közterület.

Persze, ha a sajátunk, akkor nincs akadálya tárgyak, növények elhelyezésére a területen, hiszen a tulajdonosi jogunkat gyakoroljuk, közterület esetében viszont nem mi döntünk arról, mi kerüljön oda, vagy ki parkolhat ott.

Fotó: pixabay.com

A KRESZ felsorolja azon eseteket, ahol még a rövid várakozás sem megengedett, ezt rendszerint táblával is jelölik. Azonban az adott ingatlan tulajdonosa nem tilthatja meg. Közterületre engedély hiányában semmilyen tárgy nem helyezhető el, tehát kövek, szikladarabok, betontömb, karó, oszlop sem. Aki mégis korlátozza a parkolást, az bírságot kaphat, ha pedig az önkormányzati engedély nélkül kirakott tárgy kárt okoz – például nekihajt egy autó –, akkor kártérítési kötelezettség is keletkezik.

A portál szerint településenként eltérő a szabályozás, Miskolcon például ha a kihelyezendő tárgy nem jelent balesetveszélyt és a funkciója nem az, hogy a kihelyező számára biztosítson saját várakozóhelyet, általában megkapja a hozzájárulást. Ilyen alapvető lehetőség például a ház előtt húzódó zöldterület védelme.

agrotrend.hu / Infostart

 

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook