Hírek

Óvatosan az erdei gyűjtögetéssel, mert súlyos százezrekbe kerülhet

Tetemes bírságot is fizethet az, aki figyelmen kívül hagyja az erdei gyűjtögetés szabályait.

Létrehozva:

|

Az ország erdeinek jelentős százalékát kitevő állami fenntartású területeken a gomba, a vadgyümölcs, gyógynövény gyűjtése erdei haszonvételnek minősül, ahol szabad ugyan gyűjtögetni, de csak a meghatározott mennyiségben: naponta és személyenként két kilogramm. Ez a mennyiség a védelem alatt álló növényekre természetesen nem vonatkozik, azokat tilos leszedni, letépni – írja a hellovidek.hu.

Fotó: Wikimedia

Aki eladásra is szeretne gyűjtögetni, annak viszont be kell tartani az erre vonatkozó előírásokat. A legfontosabb az, hogy a jogszabály szerint ha a magánszemély gyógy- és fűszernövényeket, vadon termő gyümölcsöket és gombát, valamint éti csigát gyűjt, és nem egyéni vállalkozó vagy nem őstermelő, és a gyűjtött terményeket felvásárlónak értékesíti, akkor az adót a felvásárlónak kell megállapítania és a kifizetéskor levonnia. Az adó alapja pedig a felvásárlási ár 25 százaléka. A levont adót a felvásárlónak kell magánszemélyhez nem köthető kötelezettségként bevallania és megfizetnie. Az értékesítéssel kapcsolatban más, közteherrel összefüggő kötelezettség a magánszemélyt nem terheli – olvashatjuk a NAV honlapján.

Sokba kerülhet, ha valaki védett vagy fokozottan védett növényt szed le. Hazánkban 646 növény számít védettnek, további 87 pedig fokozottan védett. A védettek eszmei értéke öttől-ötvenezer forintig terjed, a fokozott védelem alatt állóké pedig elérheti a negyedmilliót is. Ezt pedig megfizetteti a hatóság azzal, akit természetkárosításon kapnak.

De óvatosnak kell lenniük a gombászoknak is. Nemcsak azért, mert a Magyarországon termő négyezernél is több gombafajból egy-két tucat mérgező, hanem azért is mert 58 gombafajta kiemelten védett. Értékük öt-tíz ezer forint között mozog. Az erdei gombászoknak mindenképpen be is kell vizsgáltatniuk azt, amit leszedtek. Erre viszont csak szakértők hivatottak. Ha pedig üzletben vásárolunk erdei gombát, mindenképpen győződjünk meg arról, hogy a kereskedő rendelkezik-e az árú bevizsgálását igazoló irattal.

agrotrend.hu / Infostart

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook