Hírek

Óriás komplexumot adtak át Montág-pusztán

A fejlesztés során egy szürkemarha törzstenyészet is létre jött, amelynek fő feladata a génmegőrzés.

Létrehozva:

|

Dr. Nagy István a mintegy félmilliárd forintból létrehozott Montág-pusztai Állattartótelep átadásán elmondta, a kormány ebben az európai uniós ciklusban 37 milliárd forintot fordít arra, hogy 92 projektben 100 ezer hektárnyi terület természeti állapota javuljon. Emellett 4,4 milliárd forintot költ ökoturisztikai látványosságok, szolgáltatások fejlesztésére, valamint a LIFE programok és egyéb projektek keretében további 19 milliárd forintot a természeti értékek megõrzésére – közölte az Agrárminisztérium.


Nagy István agrárminiszter – fotó: Kovács Zoltán (AM)

– Ezek a beruházások a környezet védelme, a városi emberek számára biztosított kikapcsolódás lehetõsége mellett azzal, hogy a fiatalokkal is megszerettetik a természetet, fontos szerepet játszanak az agrárium utánpótlásának megteremtésében – mondta Nagy István.

A politikus leszögezte, nem lehet gazdasági szempontokból felülírni a jövõ örökségét.

A Makó közelében megvalósult fejlesztésnek köszönhetõen egy 700 jószágból álló újabb szürkemarha törzstenyészet jött létre, amelynek elsõdleges feladata a génmegõrzés – tette hozzá.

Dr. Tirják László, a Körös-Maros Nemzeti Park igazgatója elmondta, a Montág-pusztai Állattartótelep komplex fejlesztésére több mint 496 millió forintot fordítottak. Elkészült egy új, 1280 négyzetméter alapterületû, három oldalról zárt istálló és a hozzá csatlakozó 7850 négyzetméteres karámrendszer, amely mintegy

700 magyar szürkemarha teleléséhez biztosít megfelelõ feltételeket.

Egy iroda- és fogadóépületet, valamint egy 320 négyzetméteres kiszolgáló épületet is emeltek, elkészült a szervestrágya-tároló, a csurgalékvízgyûjtõ-akna és a szikkasztóárok-rendszer. A nemzeti park 2620 egyedes szürkemarha-állományával az egyik legnagyobb hazai tenyésztõnek számít. A fejlesztés eredményeként a meglévõ állatállomány bõvítésével Csongrád megye legnagyobb szürkemarha-tenyészállománya jött létre – tudatta a szakember.


– fotó: Kovács Zoltán (AM)

A projekt részeként mintegy 105 millió forintból Békés megyében, Tótkomlós térségében a puszták eredeti vízháztartásának helyreállítása, s ezzel a tavaszi vízborítások biztosítása érdekében két új mûtárgy és három átjáró épült, és átalakítottak több csatornaszakaszt.

A 881 hektárnyi pusztát érintõ beavatkozás hatására javulnak a védett vízi és mocsári fajok életfeltételei.

Lázár János a térség országgyûlési képviselõje hangsúlyozta, fontos az együttmûködés a térség települései és a nemzeti park között a természet és ember közötti egyensúly helyreállítása érdekében. Hozzátette: a térségre kétszáz éve még jellemzõ pusztai életforma ma már csak szigetszerûen lelhetõ fel, ezért fontos a még megmaradt területek megóvása.

agrotrend.hu / AM

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook