Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Nemzetközi pálinkafesztivált rendeznek Szentlőrincen

Első alkalommal rendeznek nemzetközi pálinkaversenyt és fesztivált Szentlőrincen – a népi gondolkodás szerint gyógyhatással is bíró ital készítésének és fogyasztásának történelmi gyökerei vannak a településen.

A településen működő Brantner-Koncz Múzeum idén ősszel új ötlettel rukkolt elő. Pálinkafesztivált tartanak november 25-én, ahol a magán-pálinkafőzők italai szállhatnak versenybe, s vehetnek részt hivatalos minősítésen.


Fotó: Szendi Péter

– A megmérettetésen pálinka és párlat kategóriában lehet nevezni, már számos minta érkezett. A magyarországiak mellett Erdélyből, Szlovéniából, Boszniából is érkeztek nevezők, s várhatóan még Lengyelországból is kapunk mintát – mondta Győrvári Márk, a Brantner-Koncz Műemlékház Működését Támogató Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Az ötlet egyik apropóját az adta, hogy a múzeum, amely dr. Koncz Miklós, a település egykori köztiszteletben álló főszolgabírájának állít emléket, őriz egy különleges tárgyat. Koncz Miklós egykori kétüléses, könyöklős lócája egy titkos rekeszt tartalmaz, amelyben a szolgabíró pálinkákat tartott, s számos neves vendég, gróf járt nála, akikkel egy-egy vadászat után fogyasztották a különféle italokat. A fesztivál során ezt a lócát is kiállítják majd, s a látogatók számára megtekinthető lesz.

Kulturális műsorral egészítik ki a programot, a szentlőrinci kórus, muzsikusok, valamint helyi ijfú néptáncosok is fellépnek majd a pálinkafesztiválon. A verseny eredményhirdetése is a november 25-i gálaesten lesz, a városi sportcsarnok helyszínén.

Kiegészül a rendezvény a Baranya megye méze méhész verseny eredményhirdetésével és díjátadójával is, ezen szintén részt vesznek magyar és horvát-baranyai nevezők

– tette hozzá Győrvári Márk. – A két terület között felfedezhető a kapcsolat, hiszen a gyümölcsfák virágait, amelyből a pálinkák készülnek, a méhek porozzák be, így tulajdonképp a pálinkafőzés a méhészek munkájával is összefügg – állapította meg Győrvári Márk.

Szentlőrincen hagyománya van nem csak a pálinka fogyasztásának, de a készítésének is, máig élnek a településen olyanok, akik a főzéssel foglalkoznak.

– A pálinkafőzést rendkívül sokan művelik hazánkban a mai napig, jóval többen, mint ahányan borászatot működtetnek – folytatta a szervező.

A fesztivál ötletének megszületésében egy másik szempont is közrejátszott.

– A mostani válságos gazdasági helyzetben a múzeumok hagyományos szerepe némileg háttérbe szorult a társadalomban, de szeretnénk talpon maradni a problémák ellenére is. A fesztivál által új módon kívánunk részt venni a közösség életében, s ezáltal interaktív módon bemutatni a pálinkafogyasztás helyi történeti gyökereit is – összegzett Győrvári Márk.

agrotrend.hu / BAMA, Mohay Réka

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés