Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Nem lesz idén busójárás

Tizenkét esztendeje, hogy világraszóló sikert könyvelhettek el a mohácsi busójárás hagyományának ápolói azzal, hogy Magyarországról az elsők között vették fel a télűző népszokást a emberiség szellemi világörökség listájára.

Azóta megduplázódott a busójárás iránti érdeklődés – nem csak a vendégek, hanem a mohácsiak körében is.

fotó: wikimedia

Idén sajnos a járvány miatt semmilyen rendezvény nem lesz, a busójárás elmarad, azonban bizonyos, hogy a története során egykor a tiltott, majd később inkább csak tűrt kategóriába sorolt néphagyomány őrzői jövőre ismét készen állnak majd a télűzésre.

2009-ben, az UNESCO illetékes bizottsága Abu Dhabiban tartott ülésén kapta meg a busójárás a szellemi világörökségi címet. Az öröm mellett akkor féltő, aggodalmas hangokat is lehetett hallani, elsősorban azzal kapcsolatosan, hogy a világhírnévre szert tevő néphagyomány veszít varázsából, egyes autentikus elemei elvésznek éppen azért, hogy a növekvő „közönségigényt” kiszolgálják a szervezők.

– Semmilyen körülmények között sem csinálunk cirkuszt a busójárásból – szögezte le erre a felvetésre már 2009-ben Szekó József, Mohács néhai polgármestere. – A cím hatalmas elismerést jelent, de egyben kötelezettséget is. – A rendezvényt a jövőben is úgy kell lebonyolítanunk, hogy méltó maradjon a hagyományokhoz. A világörökségi cím elnyerése után számos rendezvényszervező is megkereste az önkormányzatot, azonban határozott szándékunk, hogy csak olyan programoknak adunk helyet, amelyek illeszkednek a busójárás szellemiségéhez.

Míg néhány éve harminc-negyvenezren voltak kíváncsiak a mohácsi busójárásra, becslések szerint a látogatók száma legutóbb is meghaladta a százezret. Amióta tehát 2009-ben felkerült a busójárás az emberiség szellemi öröksége közé, az érdeklődés megkétszereződött iránta.

Azonban nem csak a látogatók, hanem a helyiek körében is. Ennek ékes bizonyítéka, hogy a maszkások száma is megduplázódott a bő egy évtized során. Mohácson gyakorlatilag minden családból beöltözik legalább egy valaki, a busójárás hagyományának oktatása pedig a helyi tanterv része.

agrotrend.hu / bama.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés