Hírek

Magyar olíva a balatoni borvidékről

Merész gazda lenne, aki arra vállalkozna, hogy jelentősebb mennyiségben palackozzon és piacra dobjon a mediterrán térségre jellemző fafajta terméséből készült extra szűz olívaolajat a Balaton melletti ültetvényekről – tartja a Szent György-hegyi 2HA Szőlőbirtok és Pincészet tulajdonosa. Török Csaba már egy ideje próbálkozik a főként Dél-Európát jellemző nedű előállításával a magyar tenger mellett, ám egyelőre azzal is beéri, hogy vendégeit a helyi termésből készült olaj felhasználásával készült borkorcsolyával kínálja.

Létrehozva:

|

A magyar borász tíz éve vásárolt és ültetett a szőlőtőkéi közé olajfákat, ám közülük mára csak 25 maradt életképes és virágzó – írja a Magyar Nemzet.

fotó: pixabay.com

– A bortermő területen megmaradt termő egyedekről legutóbb megközelítően ötven kilogramm olajbogyót szüreteltek, amelynek feldolgozásából két és fél liter került palackba – mondta el a gazda, aki úgy ítéli meg, hogy a termés mennyisége és minősége csak részben függ a Balaton-felvidéket is érintő klímaváltozástól, illetve a fák szakszerű gondozásától. Hozzátette: az eredményben természetesen benne van, hogy száz éveként mifelénk is egy fokkal nő az átlaghőmérséklet, enyhébbek a telek, melegebbek a nyarak és egyre inkább a mediterrán térségéhez lesz hasonló a Balaton-felvidék klímája is. Jellemző továbbá, hogy évtizedek óta egyre nagyobbak a hőmérsékleti kilengések.

– Talán meglepően hangzik, de az eredményemben benne vannak a fák elültetése és gondozása közben elkövetett hibáim is – fogalmazott Török Csaba. – Ugyanakkor a Szent György-hegy több szőlőültetvényén sikerült megőrizni egy-két egzotikus olajfát, amelyek azonban inkább érdekességek, semmint olyan egyedek, amelyek a jövőben komolyabb ültetvények meghonosodását tennék lehetővé a Balaton környékén – fűzte hozzá a borász. Megjegyezve végül: mindezek ellenére is nagy fegyvertény, hogy a Szent György-hegyen először sikerült csaknem ötven kilogramm olajbogyót szüretelni.

Dél-Európa látja el termésével a világot

A világ olívaolaj-termésének 98 százaléka napjainkban a Földközi-tenger vidékéről kerül ki, évjárattól függően ennek egyharmada–fele Spanyolországból. A spanyolok után az olaszok és a görögök következnek a sorrendben, mindhárom országban a déli tartományok adják a termés legnagyobb részét. Különösen érdemes a hozzánk közeli Isztriára figyelni – tájékoztat összeállításában az Azízlelő.hu –, ahol a gazdag termőtalaj és a kedvező klíma nagyon jó minőségű olaj előállítását teszi lehetővé. Isztria kicsit olyan, mint bor szempontjából Tokaj: a jugoszláv időkben háttérbe szorult olívaolajat kezdik ők is és a világ is újra felfedezni.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook