Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Magyar járások megszűnésével fenyeget egy szlovák terv

Komoly változások előtt állnak Szlovákiában a magyarok lakta járások, amennyiben megvalósul a kormány közigazgatási reformtervezete. A Szövetség politikusai is keményen bírálták a tervezetet.

A szlovák belügyminisztérium közigazgatási reformmal kapcsolatos terveiről elsőként a Napunk hírportál számolt be, amely a Belügyminisztérium Közigazgatási és Biztonsági Kutatások Intézetétől megszerezte az átrajzolt megye- és járáshatárok térképét is.

Az átrendezés egyelőre nem végleges, az viszont biztos, hogy ha a tervezett formában megvalósul, akkor az nagyon hátrányosan fogja érinteni a magyar régiókat.

  • Eltűnne a Dunaszerdahelyi járás egy része,
  • megszűnne a Galántai,
  • a Vágsellyei és
  • a Komáromi járás.
  • A Dunaszerdahelyi járás nyugati bástyáját, Somorját és annak környékét a Pozsonyi járáshoz csatolnák.
  • A Galántai és a Vágsellyei járások teljes egészükben a Nagyszombati járáshoz kerülnének.
  • A Komáromi járás pedig beolvadna a nagy Érsekújvári járásba,
  • ahonnan viszont kiszakítanák az eddig mintegy különleges övezetként működő, magyar dominanciájú párkányi körzetet.

Fotó: wikimedia

A belügy a jelenlegi 79-ről 46-ra csökkentené a járások számát, létrehozna ugyanakkor alsóbbrendű közigazgatási egységeket, amiket a dokumentumok szubrégióknak neveznek. A reform a megyei rendszer átalakítására is kitérne, a jelenlegi nyolc helyett mindössze négy plusz egy megye maradna. A belügyminisztérium a Napunknak megerősítette, hogy már 2021 őszétől dolgoznak a terveken, amiket idén márciusban tártak az önkormányzatok érdekvédelmi szervezetei elé. Ezeknek a szervezeteknek a következő hónapokban kellene véleményezniük a tervet, amellyel szemben már most komoly kifogásaik vannak.

A Szövetség politikusai is keményen bírálták a tervezetet. Berényi József, a párt MKP platformjának elnöke felháborítónak tartja a reformtervezetet, mert szerinte annak megvalósulása asszimilációs szándékot takar a Szlovákiában élő magyar közösséggel szemben.

Mózes Szabolcs, a Szövetség alelnöke elmondta, a káosz kormánya az elmúlt néhány évben tönkretett mindent, amihez hozzányúlt, most pedig a közigazgatási rendszert és az önkormányzatokat sodorja veszélybe.

„1996-ban a Vladimír Meèiarék által megrajzolt járáshatárok is már nagyon szerencsétlenül érintették a magyarságot. Kimondottan úgy rajzolták meg már akkor is, hogy a magyarokkal kibabráljanak. Az, amit most terveznek, még esztelenebb és még kevésbé értelmezhető” – mondta Mózes Szabolcs.

őry Péter, a Szövetség önkormányzati szakpolitikusa azt kifogásolta, hogy a belügyminisztérium nem vonta be az önkormányzatok képviselőit a reform kidolgozásába.

„Arról sincs tudomásom, hogy megkérdezték volna a kisebbségi kormánybiztost, hiszen egy ilyen javaslat átültetése komoly hatást gyakorolna a kisebbségi arányokra” – fogalmazott őry Péter. Megjegyezte, az önkormányzatiság és a közigazgatás rendkívül érzékeny rendszer, a belügyi tárca hozzáállása pedig arra emlékeztet, mintha baltával akarnának idegsebészeti beavatkozást végezni.

agrotrend.hu / Infostart

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés