Hírek

Ma hajnalban óraátállítás, talán utoljára?

Kezdődik a téli időszámítás, ezért vasárnap hajnalban, azaz 2020. október 25-én az órát 3:00-ról 2:00-ra kell állítani. Ez nem csak azoknak rossz hír azoknak, akik a korai sötétedést sem szeretik.

Létrehozva:

|

Az Európai Unió kutatást végzett arról, hogy a tagországok lakói hogyan viszonyulnak az óraátállításokhoz. A konzultáció során 4,6 millióan válaszoltak és mindössze 16% volt az, aki a téli és nyári időszámítás mellett tették le a voksukat, 84% pedig elutasította azt.
Az Európai Bizottság az eredményeket figyelembe véve, 2018. szeptemberében kezdeményezte az óraátállítás eltörlését.

A tagállamok továbbra is szabadon megválaszthatnák standard idejüket, de a javaslat értelmében ez az idő nem változna az év során.
Jelenleg három ilyen standard időzóna van az EU-n belül:

  • nyugat-európai idő: az Egyesült Királyság, Írország és Portugália
  • közép-európai idő: az e földrajzi térségbe tartozó 17 tagállam
  • kelet-európai idő: Bulgária, Ciprus, Észtország, Finnország, Görögország, Lettország, Litvánia és Románia

A bizottsági javaslat szerint az óraátállítás mellett szóló eredeti érv – az energiatakarékosság – már nem állja meg a helyét. Az egyeztetések pedig azóta is zajlanak.

Fotó: Euronews

A Tanács álláspontjának kialakításához a tagállamok minősített többségének jóváhagyása szükséges. Az Európai Parlamenttel folytatott tárgyalások eredményeként létrejövő végleges szöveget a tagállamoknak szintén minősített többséggel kell majd elfogadniuk.

Az Európai Parlament 2019 márciusában fogadta el a javaslattal kapcsolatos álláspontját, és képviselői megszavazták, hogy 2021-től megszűnjön a téli és nyári időszámítás.

A Tanácsnak és az Európai Parlamentnek most egyetértésre kell jutnia ahhoz, hogy az óraátállítás megszüntetéséről rendelkező jogszabály hatályba léphessen.

agrotrend.hu / Jövő TV

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook