Hírek

Legyen minél jövedelmezőbb egy hektárnyi termőterület!

2019 az építkezés éve a magyar agráriumban, amely során a versenyképesség növelése kapja a főszerepet.

Létrehozva:

|

A kormányzati beruházások és támogatások révén 2019 az építkezés éve lesz az agráriumban – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara évnyitó rendezvényén, Győrben.


Nagy István stratégiai fontosságúnak tartja a magyar feldolgozóipar fejlesztését – fotó: dr.nagyistvan.hu

A tárcavezető előadásában kiemelte, a mezőgazdaság, nemzetgazdasági szempontból különösen is fontos stratégiai ágazat, és ezt  alátámasztja, hogy 2018-ban az agrárium is hozzájárult a gazdaság 5 %-os növekedéséhez.

– A tárca minden intézkedésénél leginkább a versenyképesség növelése számít, és azon dolgozunk, hogyan lehet egy hektárnyi termőterületen minél nagyobb jövedelmet elérni

– jegyezte meg.

Példaként említette, hogy

  • feldolgozó üzemek,
  • hűtőházak épülnek,
  • kapacitásbővítő beruházások valósulnak meg,
  • az állattenyésztésben pedig technológiai korszerűsítések indulnak.

Magyarország egyik fő gazdasági potenciálja az agráriumban és az élelmiszeriparban rejlik – húzta alá.

A tárcavezető hangsúlyozta, korábban a teljesítmény növelése volt az elsődleges szempont, ma pedig az alapanyaghoz a hozzáadott érték párosítása a fő feladat.

Az Agrárminisztérium (AM) célja éppen ezért a vállalkozások versenyképességének javítása, az élelmiszeriparban foglalkoztatottak számának növelése, valamint a vidéki munkahelyek megőrzése és gyarapítása.

Erre a célra a Vidékfejlesztési Program forrásaiból a mikro-, kis- és közepes vállalkozások számára mintegy 200 milliárd forintos pályázati forrást biztosított a tárca, míg ugyancsak ez a szektor az Innovációs Operatív Program révén 100 milliárdos pályázati forrásaiból részesülhet.

A miniszter  nemzeti érdeknek nevezte azt, hogy az ország  élelmiszerellátását a lehető legnagyobb mértékben hazai forrásokból biztosítsuk. Az elmúlt években arra törekedtünk, hogy az átlátható, de szigorú élelmiszerellenőrzés révén, magas szintű élelmiszerbiztonságot érjünk el – tette hozzá.

agrotrend.hu / AM

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook