Hírek

Konferenciákkal segíti a NAK az élelmiszeripar szereplőit

Ötállomásos „Élelmiszer-ipari Körkép” elnevezésű tanácskozássorozatot szervez idén ősszel a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A már lezajlott 3 rendezvényen az alkoholos italgyártás, a malom- és sütőipar, valamint a tejfeldolgozás állt a középpontban.

Létrehozva:

|

A NAK összefoglalta az eddig történteket, melyet a honlapján tett közzé.

Éder Tamás, a NAK élelmiszeriparért felelős alelnöke mindhárom rendezvényen elmondta, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kiemelt feladatának tartja az agrárium szereplői számára a naprakész és hasznos információk nyújtását, melyekkel hozzá tud járulni azok versenyképességének javításához.

r

Az idén életbe lépett új jövedéki törvény várható hatásai is szóba kerültek – Fotó: NAK

Az alkoholosital-gyártás témájú tanácskozáson a borpiaci trendeken és az idei szőlőtermés kilátásain kívül szó volt az idén életbe lépett új jövedéki törvény várható hatásairól. 
Előreláthatólag még az év végéig csökkenhetnek a kisüzemi bortermelők adminisztrációs terhei – mondta Gál Péter, a Földművelésügyi Minisztérium eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára a konferencián.

Felidézte: a megközelítőleg 4000 kisüzemi bortermelő gyakori panasza, hogy energiájuk és idejük jelentős részét a nyilvántartási kötelezettségek aránytalanul nagy terhei kötik le, ezen kíván könnyíteni a korszerűsített szabályozás. Mint mondta, az egyszerűsített rendszer könnyebben betartható, a bortermelők felszabaduló energiái pedig lendíthetnek az üzemek fejlődésén is, így hozzájárul az érintettek versenyképességének javításához. Egyébként a kisüzemekben a hazai bortermelés mintegy 10 százalékát állítják elő.

A sütőipari ágazat tartalékai kimerültek – Fotó: NAK

sütőipari ágazat aktualitásait megvitató rendezvényen Septe József, a Pékszövetség elnöke elmondta, hogy a sütőipari ágazat tartalékai kimerültek, a költségcsökkentési lehetőségek elfogytak. Az ágazatból 6 ezer munkavállaló, közülük mintegy 3 ezer pék hiányzik. A nyereség- és a munkaerőhiány miatt pedig nem jut pénz a fejlesztésre, pedig például az automatizálás létkérdés lenne a pékségekben. A technológiai megújulás elmaradása rontja a költséghatékonyságot, a többletköltséget pedig a kereskedők, a multik nem hajlandók megfizetni, a legtöbbször még akkor sem, ha az indokolt. 
Ezért lenne szükség az ágazatot támogató programra, például az általános forgalmi adó csökkentésére a kenyérnél és más sütőipari termékeknél – mondta az elnök, megjegyezve, hogy ezen a területen kicsi a fogadókészség.

A Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnökhelyettese, Petőházi Tamás arról beszélt, hogy az idei termés őszi búzából közepes volt. Laszlovszky Gábor, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) főosztályvezetője a húszpontos élelmiszerbiztonsági akcióterv lényegét ismertetve azt emelte ki, hogy az élelmiszerlánc legfontosabb szereplője a fogyasztó, és mindent meg kell tenni, hogy a fogyasztók minél jobb minőségű élelmiszerhez juthassanak.

Az agrárgazdaság vállalkozásainak 91 százaléka tud hozzájutni valamilyen fejlesztési támogatáshoz, amihez a kamara tevékenysége is hozzájárult – Fotó: NAK

tejfeldolgozási rendezvény keretében Éder Tamás elmondta, hogy az agrárgazdaság vállalkozásainak 91 százaléka tud hozzájutni valamilyen fejlesztési támogatáshoz, amihez a kamara tevékenysége is hozzájárult. Mint mondta, a NAK törvényi életre hívása óta eltelt négy évben kereste azokat a feladatokat, amelyekben érdemi munkát tudnak végezni az ágazatban dolgozók érdekében. A források elérhetővé tétele mellett ilyen volt még a sikeresnek tekinthető, a kamara által kezdeményezett áfacsökkentési folyamat. Éder Tamás hozzátette, bizonyos termékek már az 5 százalékos áfa körébe tartoznak, ugyanakkor az előállítók igénylik, hogy további termékeket is vonjanak be a kedvezményes áfacsoportba. Szólt arról is, hogy az agrártárcával közösen munkacsoportot hoznak létre annak kidolgozására, hogyan szélesíthetik az 5 százalékos áfakörbe tartozó termékek csoportját.

A további érdemi tevékenységek közé sorolta egyebek mellett az élelmiszeriparról kialakult tévhitek eloszlatását, az élelmiszer-előállítás jó hírnevének, továbbá a fontosabb tudnivalóknak az elterjesztését. Példaként említette Éder Tamás az UHT-tejek esetét, amelyről még mindig sokan hiszik, hogy tele van tartósítószerekkel.

Októberben a Tájékoztatási szolgáltatás keretén belül további két konferenciára kerül sor: október 17-én a húsfeldolgozás aktualitásait, október 24-én pedig az élelmiszer-feldolgozást és kereskedelmet érintő előadások várhatóak.

agrotrend.hu/ NAK

Fotó: NAK 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook