Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Kevesebb pénzt hagytunk az üzletekben decemberben

Megfogadták a családok a járványügyi intelmeket: összességében kevesebbet vásároltunk decemberben, mint korábban, csökkent a boltokból hazacipelt árumennyiség. Élelmiszerekből hoztuk ugyan a korábbi formát, mennyiségben mérve annyit rámoltunk a hűtőbe és a spájzba, mint régebben, na de ajándékokból már nem, vagy 30 milliárdnyit visszafogtak a családok. A hagyományos iparcikkes boltok 70 milliárdot veszítettek.

A heti monitoros kasszaadatok alapján a hagyományos boltokban december 1-25 között 2,7%-kal csökkent a vásárlások értéke az előző év azonos időszakához képest, ennyivel kevesebb pénzt hagytunk a pénztárakban. Ez azt is jelenti, hogy mennyiségben (volumenben, darabban, kilóban, literben) mérve, a drágulást és a webáruházas piacot is hozzátéve ehhez, összességében mínuszban, az előző évi szint alatt zártak a boltok decemberben, nem is kicsit – írja a Store Insider.

Ráadásul már augusztustól hónapról-hónapra visszaesést mutat a boltos világ a volumenadatokat nézve, így még azzal is számolhatunk, hogy az első 11 hónapban kimutatott 0,2%-os együttes növekmény (már ha annak lehet nevezni) a decemberrel együtt már a 100% alá billenti az éves boltos mérleget:

 2020

 augusztus

 szeptember

 október

 november

 december*

 folyóár

 1094

 1043

 1100

 1109

 1255*

 változás (volumen)

 -1,2%

 -1,6% 

 -2,4%

 -0,3%

 -1,5%*

 KSH, érték: milliárd forint, változás: kiigazítatlan volumenindex, előző év azonos időszakához képest, december: becslés heti monitoros online kasszaadat alapján (december 1-25), becsülve a boltokra külön számolható inflációval (2%) és a számítható webáruházi forgalommal (+45%, web kasszaadat nincs)

Az előző, 2019-es decemberhez képest folyó áron csekély mértékben nőttek a decemberi vásárlások (akkor 1246 milliárd forint volt a teljes decemberi boltos vásárlás értéke).

Az első negyedév mennyiségben (volumenben) még 7,5% többletet hozott, a márciusi spájzolásokkal együtt persze. De áprilisban az akkori kijárási korlátozás közepette 10%-ot esett, májusban már kevesebbet, csak 3%-ot a boltos vásárlás. A június és a július hozta az előző évi szintet (néhány tizedszázaléknyi többlettel), na de utána már mínuszba csúszott a boltos világ.

Fotó: 123rf

Élelmiszerekből annyit vettünk, pontosan

Mint egy évvel korábban. A statisztikában hivatalosan a nem szakosodott boltoknak nevezett üzletekben közel 6%-kal, a különféle élelmiszeres szakboltokban (hús, zöldséges, pékárus, de ide tartozik a trafik is), közel 4%-kal több pénzt hagytunk. A nem szakosodott boltok forgalmának döntő része élelmiszer, így ebből kiindulva és a drágulást is hozzászámolva kerekedik ki, hogy az élelmiszeres boltokban mennyiségben mérve ugyanannyit vásároltunk, mint egy évvel korábban. (Az élelmiszer jellegű vegyes boltokban mennyiségben 1-2%-kal még többet is, de a szakboltokban kevesebbet, 2-3%-kal. Az élelmiszer vásárlások háromnegyede az előbbi, negyede pedig az utóbbi boltos körhöz kötődik.)

A napi cikkek körénél maradva a korábban sokat emlegetett gyógyszervásárlás decemberben alig 2%-kal emelkedett (a megelőző hónapokban kétszámjegyű megugrásokat jelzett a monitoros statisztika).

Ajándék: kevesebb, nem is kicsit

A különféle iparcikkekből 15-25% között szóródó mértékekben mutat zuhanásokat a decemberi heti monitoros statisztika, a hagyományos boltos körben (tehát a webáruházak nélkül).

Ha a teljes iparcikkes statisztikából az ott jelzett, de igazából más, döntően napi cikkes jellegű termékköröket (például illatszer, gyógyszer) leszámítjuk,  és persze a webet sem nézzük, akkor 2020 utolsó hónapjában a hagyományos iparcikkes boltokban 70 milliárdos esés becsülhető a 2019-es év decemberéhez képest. (2019-ben a statisztikában besorolt teljes iparcikk forgalom 514 milliárd forint volt). A hagyományos boltok kiesésének a felét pótolhatta decemberben a webáruházak megugrása (a webes forgalmi statisztika az élelmiszeres netes vásárlásokat is tartalmazza).

Az előbbiek alapján ajándékokra mintegy 30 milliárd forinttal kevesebbet költhettünk decemberben. És egyébként lefelé húzta rendesen a boltos mérleget az üzemanyag vásárlások értékének 13%-os esése is.

agrotrend.hu / Store Insider

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés