Hírek

Később kezdték, de behozták a késést a békési gazdák

Befejeződött a vetés Békés megyében, több mint kétszázhuszonötezer hektáron vetettek idén tavaszi növényeket, a legnagyobb mennyiségben kukoricát és napraforgót – tájékoztatott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei szervezete.

Létrehozva:

|

Kulcsár László megyei elnök elmondta, a kedvezőtlen időjárás, a sok csapadék és belvíz miatt idén később kezdődhetett a tavaszi vetés, ám a néhány hetes késést behozták a gazdálkodók.

Kukoricát csaknem 110 ezer hektáron termesztenek, napraforgót 82 ezer hektáron vetettek, szója 5020, tavaszi árpa és zab 3600, magborsó 3425, zöldborsó 2200, cukorrépa 400, burgonya pedig 150 hektáron terem. Az egyéb tavaszi vetések (cirok, fénymag, köles) 15 690 hektárt tesznek ki.

Ezen kívül elvégezték a csaknem 130 ezer hektáron vetett őszi kalászosokban a szükséges munkálatokat, egyebek mellett a gyomirtást és trágyázást is – közölte.

Kulcsár László az őszi vetésű növényeket megfelelő állapotúnak és fejlettségűnek nevezte. Az enyhe tél miatt szép repce-, árpa- és búzatáblákat lehet látni Békésben, ám ennek hátrányai is vannak, várhatóan megemelkednek a gazdálkodók növényvédelemre fordított kiadásai az idén.

A május eleji fagyok jellemzően nem okoztak károkat a megyében, néhány helyen gombafertőzés ütötte fel a fejét, "de ez nem kritikus mértékű" – mondta az elnök.

agrotrend.hu / MTI

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook