Hírek

Kebabként érkezett Szlovéniába a fertőzött hús

Hetek óta tart a lengyel húsbotrány, amelynek következményeként a szlovén hatóságok 12 tonna fertőzött élelmiszert vontak be a piacról.

Létrehozva:

|

A szlovén élelmiszerbiztonsági hatóság 12 tonna fertőzött lengyel származású marhahúst vont be a piacról, amely feldolgozott, kebab formában érkezett az országba – írta Vecer című szlovén napilap.


A húsbehozatal szigorítását rendkívüli ülésen vitatta meg a szlovén parlament – fotó: Pixabay

A lap közölte: a hatóságok a lengyel szervek ajánlására vonták be a piacról a szlovén Alebon vállalat által forgalmazott húskészítményt.

Ebből a szériából 41 gyorséttermi láncba jutott el a hús, ami Horvátországot és Magyarországot sem került el. 

Emellett kiemelik, hogy bár lengyel részről nincs hivatalos jelentés, a szlovén vizsgálatok kimutatták, hogy a bevont húskészítményekben ketoprofént találtak, ami egy nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek közé tartozó propionsav-származék.

A gyógyszer egyébként 24 óra alatt lebomlik az ezzel kezelt állatok szervezetében, ami annyit jelent, hogy

azokat a marhákat, amelyeket levágtak, közvetlenül előtte gyógyszereztek be, ami tiltott!

A lap információi szerint a mintákban szalmonella baktériumok is fellelhetők voltak. A botrány nyomán – amely a lengyel importhús miatt több hete tart Szlovéniában –  az országban is találtak illegális vágóhidat, ahol kiöregedett versenylovakat vágtak le.

A szlovén parlamenti képviselők azt kérték a kormánytól, hogy hozzon olyan rendeletet, amely növelné a biztonságos hazai vágóhidakról kikerülő hazai húsok nagyobb arányát a piacon, valamint, hogy a húskészítményeken minden esetben fel kelljen tüntetni annak eredetét. A javaslat szerint az éttermeknek az étlapokon is jelezniük kellene, honnan származik a hús, amit kínálnak. 

Tomislav Tolusic horvát mezőgazdasági miniszter szerdán Zágrábban azt mondta:

Horvátország is vont be fertőzött lengyel húskészítményeket piacáról, de azok nem arról a vágóhídról származtak, amelyen illegálisan beteg állatokat vágtak le.

Erről a vágóhídról az Európai Unió 11 tagállama importált marhahúst, az érintett országokban folyik a hús kivonása és megsemmisítése. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közlése szerint Magyarországra is érkezett az illegálisan levágott marhákból, de a beérkezett tételeket hiánytalanul sikerült zárolni, azok nem jutottak el a magyar fogyasztókhoz.

agrotrend.hu / MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook