Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Katamódosítás: kiderült, a jegybank mennyi plusz bevétellel számol

A nagyjából 150 milliárd forint várható bevételkiesést jócskán felülmúlja a több befolyó adó az MNB kalkulációja szerint.

Érdekes részletre bukkant a Portfolio a jegybank szeptember végén megjelentetett inflációs jelentésében, a költségvetési folyamatokat elemző résznél. Ebben ugyanis az MNB közgazdászai bemutatják a katamódosítás lehetséges következményeit – írja cikkében a gazdasági lap.

A jegybank szakértői a 2022-es költségvetési egyenleg várható alakulását is részletesen elemzik, és ezen belül térnek ki a katamódosítás államháztartásra gyakorolt hatására. 150-200 milliárd forintos bevételnövekedéssel számolnak, vagyis összességében az érintettek egy jelentős része több adót fizet majd a költségvetésbe, így tulajdonképpen a gyakorlatban adóemelés valósul meg – írja a portál.

Fotó: wikimedia

"A mintegy 450 ezer kisadózóból várhatóan 100-150 ezer fő folytathatja tevékenységét a kata új rendszerében, ami önmagában

  • nagyjából 150 milliárd forint kiesést jelenthet.
  • Ezzel szemben más adónemekből, elsősorban személyi jövedelemadóból és járulékokból 300 milliárd forintot meghaladó összegű bevétel is származhat, amit ellensúlyozhat a jellemzően mellékállású vállalkozói tevékenység feladása"

– idézik a jegybank szakembereit.

Ez tehát az év utolsó négy hónapjában várható hatás, hiszen a módosítás szeptember 1-jével lépett életbe. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a katamódosítás bejelentésekor a július közepi Kormányinfón azt mondta, 50 és 300 milliárd forint közötti bevételnövekedést prognosztizálnak a különböző becslések.

agrotrend.hu / Infostart

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés