Hírek

Jelentősen csökkent tavaly a szerb államadósság

A szerbiai statisztikai hivatal szerint jó évet zárt Szerbia 2018-ban.

Létrehozva:

|

Jó évet zárt Szerbia 2018-ban, jelentősen csökkent az államadósság, a gazdasági növekedés pedig régiós szinten kiemelkedő – közölte Miladin Kovacevic, a szerbiai statisztikai hivatal vezetője a hétvégén a Politika című belgrádi napilapnak adott interjúban.


Miladin Kovacevic – fotó: pannonrtv.com

Miladin Kovacevic rámutatott, hogy január elejére a szerb államadósság a bruttó hazai termék (GDP) 50,2%-ra esett, míg egy évvel korábban a GDP 57%-át tette ki, de 2013-ban például 80%-os volt.

A GDP 2018-ban 4,4%-kal nőtt, és ezzel folytatódott a 2014-ben elindult, jelentős növekedés

– emelte ki a statisztikai hivatal igazgatója, majd hozzátette, várhatóan az idei évben is folytatódik ez az emelkedés.

Szavai szerint a gazdaság bővüléséhez hozzájárulhat a befektetések növekedése, amelyek tavaly a GDP 9,1%-át tették ki. Mint mondta, 2018-ban a szerb volt a térség második leggyorsabban növekvő gazdasága, csak a montenegrói bővülés előzte meg, amely 4,8%-os volt. Miladin Kovacevic ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy

a montenegrói államadósság nőtt, míg a szerb csökkent, a külföldi befektetések pedig Montenegróban csökkentek, míg Szerbiában emelkedtek.

A szerbiai statisztikai hivatal vezetője felhívta a figyelmet arra is, hogy

  • a szerb ipari termelés 2%-kal,
  • a feldolgozóipar 2,6%-kal,
  • az építőipar 10,9%-kal,
  • a mezőgazdasági termelés pedig 16,3%-kal nőtt 2018-ban.

A kivitel 9%-kal, a behozatal pedig 13,5%-kal nőtt. Az infláció éves szinten 2,1%-os volt, amely megközelíti a 3%-os célértéket, amelytől mindkét irányban másfél százalékkal lehet eltérni.

Miladin Kovacevic arra is rámutatott, hogy a munkanélküliség az év végén csupán 11,3%-ot tett ki, míg 2018 elején 14,8%-on állt.

agrotrend.hu / MTI

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook