Hírek

Hatalmas érdeklődés kísérte Fehértó napját

Gyönyörű kora őszi, napsütéses időben és a korábbiaknál is nagyobb érdeklődés mellett zajlott szeptember 21-én, Kardoskúton a XX. Fehértó Napja, melyet a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság és Kardoskút Község Önkormányzata közösen rendezett.

Létrehozva:

|

A rendezvény legfontosabb célja az volt, hogy minél többen megismerjék a Fehér-tó és környékének táji, természeti értékeit, s értékes, tartalmas kikapcsolódást tudjunk nyújtani a családoknak – írja honlapján a Kőrös-Maros Nemzeti Park.

Fantasztikus családi nap volt a huszadik alkalommal megrendezett Fehértó Napja – fotó: Kőrös-Maros Nemzeti Park

A természetvédelmi nyílt nap ezúttal is több helyszínen zajlott: a Kardoskúti Madárvonulás Múzeumában és a Pusztaközpont Olvasókörében, a Fehér-tó fokozottan védett területén, valamint a Kardoskút-Sóstói Állattartó Telep bekötőútja melletti kilátó környékén. A helyszínek között Dottó kisvonat, illetve pusztafogatok szállították a vendégeket. Sokan jöttek kerékpáron a közeli, sőt távolabbi településekről is, egy orosházi nyugdíjas csoport pedig gyalogosan érkezett a helyszínre. Nagy örömmel fogadtuk Csehországból érkezett vendégeinket is.

A látogatók számára igen nagy élményt jelentett, hogy száraz lábbal sétálhattak a Fehér-tó kiszáradt, fehér medrében. Szakvezetőnk segítségével sok mindent megtudhattak a tó kialakulásának történetéről, növény- és állatvilágáról.

Megcsodálták a szikes tóra jellemző sóballát, sziki ballagófüvet és a sziki őszirózsákat, amelyek éppen virágzásban vannak, így lilára festik a tószegélyt. Séta közben többször szem elé került egy érdekes pókfaj, a szongáriai cselőpók egy-egy példánya.

A látogatók többsége odafentről, a fokozottan védett terület kilátójából is megcsodálta a Fehér-tó környékét. Itt lehetőségük nyílott arra, hogy nagy teljesítményű távcsövekkel pásztázzák a madárvilágot. Legtöbbször vörös vércsék, barna rétihéják kerültek a látótérbe, de néhány pusztai ölyv és parlagi sas is felbukkant. Feltűntek vonuló billegető- és pityerfajok is, darvak azonban a szárazság miatt most nincsenek a térségben.

Nemcsak a Fehér-tó szomszédságában, hanem a rendezvény többi helyszínén is egész nap élénken zajlott az élet. Az állattartó telep melletti mobil karámok körül folyamatosan hömpölygött a vendégsereg, sokan megcsodálták az ősi magyar háziállatokat: bivalyt, magyar szürke szarvasmarhát, szamarat, cigája és rackajuhokat. Megkapó látványt nyújtott a közelben legelésző szürkemarha-nyáj.

A gyerekek vidáman játszadoztak a kilátó melletti, szénabálákból kialakított labiritusban.

A múzeum udvarán felállított színpadon egymást követték a fellépők, minden korosztály számára igyekeztünk érdekes programokat kínálni. Sokan megnézték a madárvonulást bemutató interaktív kiállítást, a Körös-maros Nemzeti Parkról szóló természetfilmet és a népi játékok kiállítását.

A gyerekek önfeledten játszottak a régi korok játszóeszközeit felsorakoztató népi játszótéren. A standokon mindenki kedvére válogathatott a Nemzeti Parki Termék Védjegyes élelmiszeripari és egyéb portékák között. Aki megéhezett, az jóízűen falatozhatott az ebédre kínált cigája- és szürkemarha-pörköltből.

Nagy sikert arattak hagyományos programelemeink is: a ragadozómadár-védelmi bemutató, az állatsimogató, a pónilovaglás, az Alföldvíz Zrt. bemutatója és foglalkoztatója, a kézműves foglalkozások, a természetismereti vetélkedők és a csikósbemutató.

A Guzsalyas Egyesület segítségével a népi pásztorélet kellékeit ismerhették meg, a Hódmezei őrzők Íjászegyesületnek köszönhetően pedig nemcsak egy jurtába tekinthettek be, hanem a vállalkozó kedvűek akár az íjászatot is kipróbálhatták.

agrotrend.hu / Kőrös-Maros Nemzeti Park

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook