Hírek

Gyógynövények az élelmiszeriparban

Hiszek a gyógynövények gyógyító erejében – jelentette ki dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a Gyógynövény Szövetség és Tanács szakmai napján, Budapesten.

Létrehozva:

|

Az államtitkár kiemelte, hogy 2010 óta a Gyógynövény Szövetség stratégiai partnere a kormánynak. A teljes szektort tekintve a becsült nettó kibocsátás 110-120 milliárd forint körül van. Ebből a termesztés és gyűjtés, valamint az ehhez kötődő elsődleges feldolgozás nettó árbevétele 30 milliárd forint, a többi a további feldolgozásból, a késztermék-előállításból és a kereskedelemből származik.


Fotó: Agrárminisztérium

Dr. Nobilis Márton kihangsúlyozta, hogy a háború és a covid rávilágított az önellátóság szerepére.  Fontos, hogy mind gyógyászati, mind élelmiszer szempontból ugyanúgy önellátóak legyünk. Kiemelt célom, hogy a jelenlegi Európai Uniós ciklusban megtegyünk mindent azért, hogy az élelmiszeripar minél magasabb feldolgozottsággal önellátó legyen, és ez által visszakerüljön méltó helyére- jelentette ki.

Az államtitkár kitért arra, hogy a klasszikus nagykereskedelemi tevékenység mellett rendkívül sokszínű a gyógynövény termékek kiskereskedeleme is. Jelen vannak a patikahálózatoknál, a hazai és nemzetközi kiskereskedelmi láncok-fitotékájában, egészen a helyi piacokig. A gyógynövénytermesztők munkája hozzájárul a környezetvédelemhez és a fenntartható mezőgazdaság eléréséhez is. Ezért a kormány igyekszik minél nagyobb támogatást megadni ennek a szektornak, amely majd lehetőséget biztosít arra, hogy tovább fejlődjön és ez által export lehetőségeket is találjon.

agrotrend.hu / AM Sajtóiroda

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook