Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Francia EP-képviselő: köztudott, hogy a magyar titkosszolgálatok az oroszoknak szivárogtatnak

„Városok a jogállamiságért” címmel rendeztek konferenciát a brüsszeli városházán, a belga és a magyar főváros közös szervezésében. A résztvevők között ott volt a házigazdákon kívül az EU igazságügyi biztosa, Budapest, Amszterdam, Prága és Varsó polgármestere, valamint több nemzetközi szakértő.

„Ha a tagállamok és az EU jogi alapját jelentő jogállamiság megszűnik, azzal vége lesz az uniónak is” –fogalmazott a brüsszeli városházán a jogállamiságról rendezett konferencián Didier Reynders. Az Európai Bizottság igazságügyért felelős tagja szerint a jogállamiság támadás alatt áll, ezért határozott fellépésre van szükség, mert a párbeszéd önmagában már nem elég – számolt be a hvg.hu.

Didier Reynders emlékeztetett, hogy vannak más eszközök is, például a jogállamisági eljárás, aminek eredményeként Magyarország esetében három kohéziós alapból 6,3 milliárd eurót függesztettek fel. Azt is megemlítette, hogy a kifizetések felfüggesztése nem sértheti a végső kedvezményezettek érdekeit.

Fotó: Facebook

Utóbbi kijelentéssel vitába szállt a szintén jelenlévő Gwendoline Delbos-Corfield, zöldpárti francia EP-képviselő, a magyar jogállamiságról szóló EP-jelentés előadója. „Nincs eszközünk és nem is várhatunk olyan lehetőségre, hogy közvetlenül küldjünk pénzt. Néhányan azt mondják, hogy nincs gond, mert van jogállamisági mechanizmus, de a pénzt közvetlenül a városoknak küldeni ma nem lehetséges” – jelentette ki. A képviselő azonban tett ennél erősebb megállapításokat is, úgy fogalmazva, hogy geopolitikai téren ma Magyarország konkrét veszélyt jelent az Európai Unióra.

„Évek óta tudjuk, hogy a kormány szervei, a titkosszolgálatok az oroszoknak szivárogtatnak” – mondta. Beszélt arról is, hogy a kormány a politikáját a félrevezetésre, a félretájékoztatásra építi.

A konferencián felszólalt Karácsony Gergely is – teszi hozzá a lap. Budapest főpolgármestere arra hívta fel a figyelmet, hogy a demokrácia és a jogállamiság nem egyirányú út, azon vissza is lehet fordulni. „A jogállamiság és a demokratikus ellensúlyok terén Magyarország ma nagyon távol van attól, ami azoktól az államoktól várható el, amelyek csatlakozni akarnak az EU-hoz” – mondta Karácsony Gergely, aki szerint azokban az országokban, ahol a kormányzat kihívásokkal küzd a jogállamiság terén, a fővárosok jelentik az utolsó szigetet.

„Viszont az uniós források visszatartása ezeket a városokat is sújtja, mert működési gondokat okoz. Ezért jogállamiság helyreállításának nemcsak elméleti, hanem gyakorlati jelentősége van” – jelezte.

A rendezvény keretein belül az öt városvezető egy nyílt levelet adott át Didier Reynders biztosnak. Ebben a Szabad Városok Paktuma felszólítja a bizottságot, hogy ismerje el a városokat nélkülözhetetlen partnerekként az emberi jogok tiszteletben tartásában és az Európai Unió alapelvei biztosításában.

agrotrend.hu / Infostart

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés