Hírek

Folytatódik az uniós iskolagyümölcs-, iskolazöldség- és iskolatejprogram

2019-2020-as tanévben uniós szinten 145 millió euró áll majd rendelkezésre gyümölcsökre és zöldségekre.

Létrehozva:

|

Európában az iskolások a következő tanévben is tejet, gyümölcsöt és zöldséget kapnak az Európai Unió 250 millió eurós (mintegy 80 milliárd forint) programjának köszönhetően, amely azt hivatott elősegíteni, hogy a gyermekek körében egészséges táplálkozási szokások honosodjanak meg – közölte az Európai Bizottság (EB).


2017-2018-ban az egészséges táplálkozást népszerűsítő kezdeményezés több mint 20 millió gyermekhez jutott el – fotó: Soós Lajos/MTI

A tájékoztatás szerint 2019-2020-as tanévben uniós szinten 145 millió euró áll majd rendelkezésre gyümölcsökre és zöldségekre, 105 millió euró pedig tejre és egyéb tejtermékekre.

Magyarországon az iskolagyümölcs- és iskolazöldség-programot 3,73 millió euróval (közel 1200 millió Ft), az iskolatejprogramot pedig 1,95 millió euróval (mintegy 625 millió Ft) támogatja az EU, ami a 28 EU-tagállam viszonylatában a 9. és a 12. legmagasabb összeg.

Mint közölték, a kezdeményezés keretében

  • gyümölcsöt,
  • zöldséget és tejet

osztanak az iskolákban, és célzott oktatási programok indulnak, melyek a helyes táplálkozás fontosságára hívják fel a figyelmet, és a diákokat megismertetik az élelmiszer-termelés folyamatával.

A gyermekek részére kiosztásra váró termékek kiválasztása

  • egészségi és környezeti megfontolásokat,
  • a szezonalitást,
  • a változatosságot és a hozzáférhetőséget

szem előtt tartva történik.

A tagállamok ösztönözhetik a helyi vagy regionális forrásokból történő beszerzést, és előnyben részesíthetik a biotermékeket, a rövid ellátási láncokat, a környezetre kedvező hatást gyakorló megoldásokat, valamint a mezőgazdasági termékek minőségrendszereit.

Az EB szerdán közzétett értékelő jelentéséből kiderült, hogy a 2017-2018-as tanévben az egészséges táplálkozást népszerűsítő kezdeményezés több mint 20 millió gyermekhez jutott el unió-szerte.

Mintegy 159 ezer iskola vett részt a kezdeményezésben, melynek keretében 178 millió liter tejet és több mint 255 ezer tonna friss gyümölcsöt és zöldséget szállítottak az uniós iskolákba. Az EU 2017-2018-ban több mint 182 millió eurót biztosított az uniós költségvetésből erre a célra.

agrotrend.hu / MTI

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook