Hírek

Fejlesztések a nem mindennapi ízek érdekében

Újítások zajlanak a szeszes italokban rejlő lehetőségek feltárására.

Értéknövelő és fenntartható fejlesztések a lillafüredi ásványvízforrásban, valamint a szeszesi talokban rejlő potenciálok kiaknázására írt alá stratégiai együttműködési megállapodást a Szent István Egyetem (SZIE)  írt alá a Miskolci Likőrgyár Zrt.-vel – olvasható a megegyezett felek közös közleményében.


Dr. Palkovics László, a SZIE rektora és Kerschner Ferenc, a Miskolci Likőrgyár Zrt. vezérigazgatója – fotó: SZIE

A két szervezet az együttműködés megvalósításával kíván hozzájárulni az értéknövelő és fenntartható fejlesztésekhez, a szeszesital-gyártás ökológiai lábnyomának csökkentéséhez. A SZIE és a Miskolci Likőrgyár Zrt. közötti kooperációban

kiemelt figyelmet kap többek között a vállalat részére történő termékfejlesztés, technológiai optimalizálás.

Mindez a gyakorlatban a közös kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységekben is testet ölt, hiszen a közös kutatási eredményekre alapozott konkrét aktivitások tovább növelik azok sikerességét.

A Miskolci Likőrgyár Zrt. az együttműködés során gyakornoki-gyakorlati helyeket biztosít az Egyetem hallgatói számára, szakmai támogatást nyújt a SZIE oktatói részére, valamint aktív szerepet vállal az oktatásban és a duális képzés elindításában. Dr. Palkovics László kiemelte, hogy

a Borsod megyei székhelyű vállalat nagyon fontos ásványvízforrással rendelkezik, melynek kiaknázása gazdaságilag stratégiai jelentőségű.

A SZIE Élelmiszertudományi Kara pedig magas szintű ismeretekkel rendelkezik a vállalat prémium minőségű termékeinek fejlesztéseihez. Az együttműködés során rendkívül fontos cél és feladat újfajta

  • ízesített ásványvíz,
  • innovatív,
  • biológiailag lebontható csomagolás,
  • új pálinkaérlelési módszer és újfajta likőrtermékek fejlesztése, kifejlesztése.

Ezen technológiák bizonyítottan hozzájárulnak az értéknövelő és fenntartható fejlesztésekhez. Dr. Friedrich László, az Élelmiszertutományi Kar dékánja záróbeszédében hangsúlyozta, hogy jelen együttműködés jó példa mindenki számára.

  • Az üzemek,
  • az agrárium,
  • a képzés és a nemzetgazdaság

fejlődése a cél.

Együtt, közösen kell ezt végezni, összefogásra van szükség.

Az egyetemek az új ismereteket, nemzetközi és tudományos eredményeket ismerik, az ipar pedig az adott terület adottságait, gazdasági potenciálját, és kihívásait. Ezeket az ismereteket, tapasztalatokat össze kell fogni, a piac alkotta kihívásokat közösen kell megoldanunk.

A megállapodás aláírói egyetértenek abban, hogy a közös kezdeményezésekhez kapcsolódóan fontos szerepet kap

  • a tudományos szféra és a vállalkozások közötti kapcsolat erősítése,
  • a K+F+I pályázatokban való együttműködés.

Ezen irányú közös tevékenységük eredményei a közeljövőben hatékonyabban épülhetnek be az élelmiszeriparba, hozzájárulva a gazdasági versenyképesség erősítéséhez.

agrotrend.hu

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook