Hírek

Fecskéknek segít a műfészek

Sajnos a kétezres évek első évtizedében a felére csökkent a molnár- és füstifecske-állomány. Éppen ezért a szakemberek és a jóakaró madárbarátok is igyekeznek segíteni a megmaradt és visszajáró egyedek fészkelő- és élőhelyeinek megóvását.

Létrehozva:

|

A tavasz már érkezőben, lassan költöző madaraink is hazatérnek. Legfontosabb feladataik között pedig a fészkek javítása vagy építése szerepel. A tollasok megfelelő életkörülményeinek biztosítása a minél sikeresebb utódnevelés miatt is igen fontos. Jó néhány megoldás létezik már, amellyel az ember szintén segítheti a tollasok életét. Az egyik legismertebb hazatérőnk a molnár- és a füsti fecske – írja a szoljon.hu.

fotó: pixabay.com

Az apró szárnyasok jellegzetes, sárból tapasztott fészket építenek. Ha pedig megfelelő helyet találnak maguknak, akár éveken át képesek ott költeni. Mostanában egyre elterjedtebb, hogy műfészkek kihelyezésével könnyítik meg a fecskék dolgát. Ám nem árt körültekintőnek lenni ebben a műveletben.

– Fecske és fecske között is van ám különbség – figyelmeztet a mezőtúri Metzker Krisztina, a Hortobágyi Nemzeti Park külsős túravezetője. – A két legjellemzőbb faj, a molnár- és a füsti fecske. Bár mindketten sárfészket építenek, az előbbi zárt hajlékot épít, egészen a tető síkjáig feltolva, kis bejárati nyílással. Kifejezetten kedveli az épületek eresze alatti részeket, valamint az ablak-, erkély- és tornácbeugrókat.

A füsti fecske ezzel szemben nyitott fészket épít, a tető síkjától távolabb, attól akár méterekkel is lejjebb elhelyezve. ő elsősorban az istállókat részesíti előnyben, de az eresz alatt szintén tanyát verhet – magyarázza Krisztina. Éppen ezért a műfészkek, valamint azok helyének megválasztása sarkalatos kérdések.

– Ezek az alkalmatosságok a madarak által készített fészkek méreteihez és alakjához hasonlóak. Némi kreativitással, egy kis modellgipsz és fűrészpor keverékével pedig akár otthon is készíthetünk műfészket. A lényeg, hogy tartós és megbízható alapanyagot válasszunk – részletezi.

Tehát a megfelelő műfészek kiválasztása után a tökéletes helyet kell megtalálni. Ahol évek óta nincs fecske, oda nem érdemes kihelyezni a hajlékot sem. Ahol azonban istállózott állatot tartanak, egy-két műfészek csábító lehetőséget jelenthet a füsti fecskék számára.

– Akkor lesz nagy esélye a beköltözésnek, ha lakott fészek mellé helyezzük el a művit. Ahol pedig sem szomszéd fészek, sem jószág nincs, tömegesen érdemes rögzíteni a műfészkeket, néhány év távlatában magas lehet a foglalás esélye – fejti ki Krisztina.

Hozzáteszi, hogy a műfészekbe költözést a közelben kialakított sárgyűjtőhely szintén segítheti. Fészeképítő anyag hiányában a sár csillogása ugyanis vonzza a madarakat.

Új faj érkezett

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület megfigyelései szerint egy új fecskefaj jelent meg, még 2017 nyarán. A vörhenyes fecske a füsti rokonokra hasonlít leginkább. Repülő rovarokra vadászik, sárgolyókból álló fészkét sziklafalak, épületek esőtől védett párkányzata alá építi. Utóbbi könnyen elkülöníthető a hazai fajokétól, zárt, molnárfecskeszerű fészkének bejáratához ugyanis hosszú félcsövet tapaszt.

agrotrend.hu / szoljon.hu

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook